
Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
400 gramów
2 łyżki
0.5 sztuki
1 szczypta
10 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion warzywny Knorr zagotuj z 200 ml wody. Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.

Krok 2
Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.

Krok 3
Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.

Krok 4
Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.

Krok 5
Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.

Krok 6
W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej