Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 szklanki

1 łyżka

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby oprósz solą i pieprzem, posmaruj łyżką oliwy.

Krok 2

Szalotkę i orzeszki posiekaj i smaż przez 3 minuty na pozostałym oleju.

Krok 3

Zdejmij patelnię, dodaj szpinak, rodzynki, 1 łyżkę bułki tartej i sok z limonki, wymieszaj i dopraw.

Krok 4

6 sardynek ułóż w żaroodpornym naczyniu, nałóż farsz i przykryj pozostałymi sardynkami.

Krok 5

Posyp pozostałą bułką, piecz około 10 minut w temperaturze 220 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej