Sernik biszkoptowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik biszkoptowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżeczki

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżeczki

2 sztuki

0.5 szklanki

26 sztuk

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawę rozpuść w 0.5 szklanki gorącej wody. Nasącz nią lekko 16 biszkoptów. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do lodówki.

Krok 2

Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, cukrem i aromatem śmietankowym.

Krok 3

Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zmiksuj z masą serową.

Krok 4

Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody, wlej do masy czekoladowo-serowej i ponownie zmiksuj.

Krok 5

Pozostałe biszkopty pokrój na 3 części. Nasącz w reszcie kawy. Wraz z orzechami nerkowca(kilka odłóż) dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Masę serową wyłóż na schłodzony biszkoptowy spód. Wierzch ciasta udekoruj startą czekoladą i orzechami nerkowca.

Krok 7

Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Wyjmij 10 minut przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej