Sernik cytrynowy z bezową pianką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

57

164 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

929 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

60 gramów

140 gramów

20 gramów

70 gramów

masa serowa:

280 gramów

410 gramów

6 sztuk

200 mililitrów

1 sztuka

beza:

3 sztuki

210 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy, ciastka i wiórki kokosowe umieść w misie malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej. Dodaj rozpuszczoną Kasię i zmiksuj do otrzymania konsystencji mokrego piasku.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż pokruszoną masę ciasteczkową i dokładnie wyrównaj, wyklepując spód. Piecz w temperaturze 175 ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Następnie wyjmij go i przestudź podczas przygotowania masy serowej.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 2

Krok 3

Serek umieść w misie miksera i lekko ubij do uzyskania kremowej konsystencji.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 3

Krok 4

Dodaj żółtka i mleko skondensowane, ubij do połączenia. Dodaj skórkę i sok z cytryn, zmiksuj do połączenia.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 4

Krok 5

Masę serową przelej na ciasteczkowy spód i piecz w temperaturze 160 ºC w kąpieli wodnej przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika, wystudź, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 5

Krok 6

Bezę wykonaj w dniu podania. W tym celu białka, cukier i sól umieść w wysokim metalowym garnku. Ubijaj je mikserem przez około 1 minutę.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 6

Krok 7

W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody, nad nim postawić miskę z białkami (nie powinna dotykać powierzchni wody). Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w garnku nad nią ubijaj w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 7

Krok 8

Przygotuj rękaw cukierniczy z ozdobną nasadką. Przełóż piankę bezową do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij na wystudzony sernik.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 8

Krok 9

Przy pomocy palnika opal bezę, lub umieść sernik pod grillem w piekarniku na 1 - 2 minuty cały czas obserwując, by pianka się nie spaliła. 

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 9

Krok 10

Całość ozdób startą skórką z cytryny.

Sernik cytrynowy z bezową pianką - Krok 10
Moje Ciasto

Dobra rada:

Pieczenie w kąpieli wodnej: polega na tym, że do piekarnika wstawiamy blachę lub inne naczynie, które wypełniamy do połowy wrzącą wodą, piętro wyżej na blachę wstawiamy sernik. Ciasto pieczone w ten sposób, przy dużej wilgotności, nie pęka i zachowuje idealną kremową konsystencję.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik cytrynowy z bezową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej