Gruszkowy smakołyk z lodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszkowy smakołyk z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 gramów

60 gramów

80 gramów

1 sztuka

masa gruszkowa:

3 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 18x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, wyrównaj łyżką wierzch i piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 3

Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem przełóż do foremki keksowej o długości 18 cm.

Krok 4

Gruszki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem do miękkości – około 10 minut. Następnie je odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj z 1/2 szklanki syropu, w której się gotowały.

Krok 5

Do gorących zmiksowanych gruszek wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż połowę konfitury i wymieszaj.

Krok 6

Na upieczony spód biszkoptowy wyłóż kawałki gruszek i przykryj masą gruszkowo-wiśniową. Odstaw deser do lodówki, by masa stężała. Gotowy deser wyjmij z formy i pokrój na porcje.

Krok 7

Deser podawaj z lodami Carte d'Or o smaku sernika z sosem malinowym i wiśniami z konfitury.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Czas na ciasto i lody

2

Opinie o przepisie

  • hffhdhhd jdjdhdud

    hffhdhhd jdjdhdud , 08.03.2017

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Luueck

    Magdalena Luueck , 03.09.2016

    super pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej