Puszysty sernik z Vitello

Autor: Kyndzaa

ratingratingratingratingrating

11

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i kaszę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z serkiem.

Krok 2

Żółtka, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać serek, wsypać rodzynki i wymieszać.

Krok 3

Formę do pieczenie wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie formy ułożyć herbatniki i wyłożyć masę serową.

Krok 4

Piec przez ok. 1h w temp. 170 C.

Krok 5

Sernik powinien wyrosnąć ponad formę, przy studzeniu nieco opadnie. Można udekorować go polewą kakaową lub przed podaniem polać lekko sokiem malinowym. Smacznego !

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 12.04.2020

    Taki serek nadaje się tylko i wyłącznie do pieczenia sernika na zimno. Piekłam go 1,5 godziny, a i tak się nie dopiekł w środku. recepta na to: odwróciłam go po prostu do góry nogami na inną blachę i wstawiłam na dodatkowe 15 minut do piekarnika żeby się wierzchu dopiekł i to nie jest kwestia tego, że mi w ogóle się spód nie upiekł, tylko w środku od spodu takie koło o średnicy około 5 cm a głębokości około 2 cm jak ktoś się Lubi bawić i za wszelką cenę chce mieć lekki sernik to ok. Natomiast jeżeli ktoś lubi konkretny sernik to tylko i wyłącznie z twarogu tradycyjnego. Prawdziwy sernik wymaga wysiłku. Nie ma nic na skróty. P.S. Wierzch niestety mocno spieczony. Może warto ten sernik po godzinie po prostu obrócić na inną blachę i dopiec sam spód od góry po prostu...? Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, jak będzie smakował dzieciom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszysty sernik z VitelloPuszysty sernik z Vitello

Sernik to wypiek obowiązkowy na świątecznym stole, ale jego ważna pozycja wśród innych ciast nie oznacza, że musi być trudny do wykonania. Przepis na puszysty sernik z wiaderka Vitello przygotowuje się szybko i łatwo, a efekt jest wspaniały. Spróbuj!

Dla kogo?

Dla fanów słodkich wypieków, którzy lubią sobie ułatwiać pracę. Sernik Vitello na herbatnikach zawsze się uda.

Na jaką okazję?

Ten przepis jest dobry na każdą okazję. Sernik z serka naturalnego Vitello sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Czy wiesz, że?

Masy sernikowej nie należy ucierać zbyt długo, ponieważ mocno się napowietrzy i opadnie po upieczeniu.

Dla urozmaicenia:

Rodzynki możesz zastąpić innymi ulubionymi bakaliami lub całkiem z nich zrezygnować. Dla każdego coś dobrego!