Puszysty sernik z Vitello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszysty sernik z Vitello

Autor: Kyndzaa

ratingratingratingratingrating

15

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i kaszę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z serkiem.

Krok 2

Żółtka, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać serek, wsypać rodzynki i wymieszać.

Krok 3

Formę do pieczenie wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie formy ułożyć herbatniki i wyłożyć masę serową.

Krok 4

Piec przez ok. 1h w temp. 170 C.

Krok 5

Sernik powinien wyrosnąć ponad formę, przy studzeniu nieco opadnie. Można udekorować go polewą kakaową lub przed podaniem polać lekko sokiem malinowym. Smacznego !

7

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 28.03.2024

    Ten sernik się ściśnie. Trzeba uchylić drzwiczki i zostawiać na dwie godzinki a potem na noc do lodówki. Jest mokry i mocno serowy. Po dodaniu piany z białek traci mocno serowy smak, staje się bardziej puszysty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ananke

    Ananke , 24.11.2022

    Sernik wychodzi bardzo smaczny, trochę opada. W liście składników brakuje herbatników, dopiero w przepisie okazuje się, że są one potrzebne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maciek

    Maciek , 18.11.2022

    Ja zawsze dodaję ubite białka na sam koniec i ciasto bardzo ładnie rośnie, jest puszyste i delikatne. I, co najważniejsze, świeże nawet kilka dni po zrobieniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 23.10.2022

    Sernik był bardzo smaczny, chociaż słabo wyrósł. Wydaje mi się, że można tu dodać jeszcze pianę ubitą z białek, które i tak zostały.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 16.07.2022

    Ja robiłam ten sernik dziesiątki razy, zawsze wychodził mi idealny, wszyscy brali przepis, a to przepis z wiaderka. Nie umiem piec ale dla mnie ten przepis jest zawsze udany, trzeba pamiętać żeby nie dodawać białek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 12.04.2020

    Taki serek nadaje się tylko i wyłącznie do pieczenia sernika na zimno. Piekłam go 1,5 godziny, a i tak się nie dopiekł w środku. recepta na to: odwróciłam go po prostu do góry nogami na inną blachę i wstawiłam na dodatkowe 15 minut do piekarnika żeby się wierzchu dopiekł i to nie jest kwestia tego, że mi w ogóle się spód nie upiekł, tylko w środku od spodu takie koło o średnicy około 5 cm a głębokości około 2 cm jak ktoś się Lubi bawić i za wszelką cenę chce mieć lekki sernik to ok. Natomiast jeżeli ktoś lubi konkretny sernik to tylko i wyłącznie z twarogu tradycyjnego. Prawdziwy sernik wymaga wysiłku. Nie ma nic na skróty. P.S. Wierzch niestety mocno spieczony. Może warto ten sernik po godzinie po prostu obrócić na inną blachę i dopiec sam spód od góry po prostu...? Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, jak będzie smakował dzieciom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszysty sernik z Vitello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszysty sernik z VitelloPuszysty sernik z Vitello

Sernik to wypiek obowiązkowy na świątecznym stole, ale jego ważna pozycja wśród innych ciast nie oznacza, że musi być trudny do wykonania. Przepis na puszysty sernik z wiaderka Vitello przygotowuje się szybko i łatwo, a efekt jest wspaniały. Spróbuj!

Dla kogo?

Dla fanów słodkich wypieków, którzy lubią sobie ułatwiać pracę. Sernik Vitello na herbatnikach zawsze się uda.

Na jaką okazję?

Ten przepis jest dobry na każdą okazję. Sernik z serka naturalnego Vitello sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Czy wiesz, że?

Masy sernikowej nie należy ucierać zbyt długo, ponieważ mocno się napowietrzy i opadnie po upieczeniu.

Dla urozmaicenia:

Rodzynki możesz zastąpić innymi ulubionymi bakaliami lub całkiem z nich zrezygnować. Dla każdego coś dobrego!