Shrek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

15 dekagramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.

Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

Krok 3

Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - jeśli tortownicę, to tylko spód, boki zawsze można odkroić. Wylać ciasto i delikatnie wyrównać.

Krok 4

Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone: jeśli nie lepi się do patyczka jest ok. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy.

Krok 5

Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.

Krok 6

Przygotować galaretkę wg przepisu.

Krok 7

Rozpuścić w 1/2 szklanki mleka budynie. Wcześniej wlać Pysio do rondelka i zagotować.

Krok 8

Gdy pysio zacznie się gotować wlać rozpuszczone budynie i zagotować jak budyń.

Krok 9

Wylać na biszkopt i poukładać na wierzchu delicje czekoladą do góry.

Krok 10

Ubić śmietanę kremówkę i wlać do niej tężejącą galaretkę. Wylać wszystko na masę i wstawić do lodówki aż zastygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej