Słodka chwila zapomnienia

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

18

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

15 dekagramów

150 gramów

6 sztuk

150 gramów

masa:

1 opakowanie

1 puszka

0.5 litra

150 mililitrów

3 łyżki

6 szklanek

2 opakowania

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić wraz z 15 dag cukru. Dodać 15 dag kokosu i 15 dag maku oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylać ciasto na blachę i piec około 20 minut aż lekko się zarumieni.

Krok 2

Masa: ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka i Kasię utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Przygotowany wcześniej budyń dodawać małymi porcjami do masy dalej ucierając aż do połączenia się składników.

Krok 3

Uprzednio upieczone i wystudzone ciasto nasączyć niewielką ilością alkoholu rozrzedzonego z wodą. Brzoskwinie wyciągnąć z puszki i pokroić na średniej wielkości kostkę, dodać do masy.

Krok 4

Rozsmarować masę na cieście. Biszkopty delikatnie nasączyć zamaczając je w pozostałym alkoholu. Ułożyć je równomiernie na masie. Na koniec na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową przygotowana wg. przepisu na opakowaniu. Udekorować wedle upodobania.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej