Słodka chwila zapomnienia

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

15 dekagramów

150 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

masa:

1 opakowanie

0.5 litra

6 szklanek

1 opakowanie

3 łyżki

2 opakowania

1 puszka

150 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić wraz z 15 dag cukru. Dodać 15 dag kokosu i 15 dag maku oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylać ciasto na blachę i piec około 20 minut aż lekko się zarumieni.

Krok 2

Masa: ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka i Kasię utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Przygotowany wcześniej budyń dodawać małymi porcjami do masy dalej ucierając aż do połączenia się składników.

Krok 3

Uprzednio upieczone i wystudzone ciasto nasączyć niewielką ilością alkoholu rozrzedzonego z wodą. Brzoskwinie wyciągnąć z puszki i pokroić na średniej wielkości kostkę, dodać do masy.

Krok 4

Rozsmarować masę na cieście. Biszkopty delikatnie nasączyć zamaczając je w pozostałym alkoholu. Ułożyć je równomiernie na masie. Na koniec na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową przygotowana wg. przepisu na opakowaniu. Udekorować wedle upodobania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka chwila zapomnienia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makowo-jagodowy tort
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej