Smażony bakłażan w jogurcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony bakłażan w jogurcie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

75 mililitrów

150 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej jogurt do miski i roztrzep widelcem. Dolej do niego wodę, wsyp sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. Smaż plastry bakłażana partiami na małym ogniu, od czasu do czasu przewróć na drugą stronę. Kiedy zrobią się chrupkie, przełóż wszystkie na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 4

Kiedy już usmażysz wszystkie plastry, na ten sam olej wrzuć nasiona kminku, posiekane papryczki chilli. Smaż jeszcze minutę, mieszając przez cały czas.

Krok 5

Na ułożone na talerzu plastry bakłażana wlej trochę sosu z jogurtu. To wszystko polej kminkiem podsmażonym z chilli. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywa po indyjsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej