Smażony bakłażan w jogurcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony bakłażan w jogurcie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

75 mililitrów

150 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej jogurt do miski i roztrzep widelcem. Dolej do niego wodę, wsyp sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. Smaż plastry bakłażana partiami na małym ogniu, od czasu do czasu przewróć na drugą stronę. Kiedy zrobią się chrupkie, przełóż wszystkie na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 4

Kiedy już usmażysz wszystkie plastry, na ten sam olej wrzuć nasiona kminku, posiekane papryczki chilli. Smaż jeszcze minutę, mieszając przez cały czas.

Krok 5

Na ułożone na talerzu plastry bakłażana wlej trochę sosu z jogurtu. To wszystko polej kminkiem podsmażonym z chilli. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej