Smażony bakłażan w jogurcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony bakłażan w jogurcie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

75 mililitrów

150 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej jogurt do miski i roztrzep widelcem. Dolej do niego wodę, wsyp sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. Smaż plastry bakłażana partiami na małym ogniu, od czasu do czasu przewróć na drugą stronę. Kiedy zrobią się chrupkie, przełóż wszystkie na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 4

Kiedy już usmażysz wszystkie plastry, na ten sam olej wrzuć nasiona kminku, posiekane papryczki chilli. Smaż jeszcze minutę, mieszając przez cały czas.

Krok 5

Na ułożone na talerzu plastry bakłażana wlej trochę sosu z jogurtu. To wszystko polej kminkiem podsmażonym z chilli. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej