Śmietankowa Fantazja

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

166

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

krem z chałwy:

250 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

35 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 litra

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt wg dowolnego przepisu, wystudzić i przekroić na 2 blaty. 

Krok 2

Wstawić mleko do rondla z ciepłą wodą i gotować od momentu zagotowania, ok. 2,5 godziny.

Krok 3

Po tym czasie wyjąć puszkę z wody i oziębiać, najlepiej w wodzie z lodem jeśli się spieszymy.

Krok 4

Ale mleko może pozostać letnie, bo wtedy się lepiej rozsmarowuje. Zagotować połowę mleka z 2 łyżkami cukru, a drugą połowę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i żółtkami.

Krok 5

Dokładnie wymieszać i powoli wlewać do gotującego mleka z cukrem, dokładnie mieszając.

Krok 6

Całość podgrzewać do uzyskania budyniu.

Krok 7

Dodać pokruszoną chałwę i zdjąć z ognia i nadal ucierać do uzyskania gładkiej masy.

Krok 8

Odstawić do miski z zimną wodą, aby się oziębiło.

Krok 9

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia.

Krok 10

Po tym rozpuścić na małym ogniu i oziębić.

Krok 11

Kasię dokładnie rozetrzeć mikserem i dodawać zimny budyń chałwowy, następnie dodać posiekane orzechy i żelatynę. Wymieszać.

Krok 12

Biszkopt (dolny płat) nasączyć słabą kawą i posmarować kremem chałwowym, wyrównać i przykryć następnym blatem ciasta. Docisnąć. Całość posmarować toffi.

Krok 13

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną i przykryć całe ciasto.

Krok 14

Z pozostałego toffi zrobić kleksy na śmietanie lub można położyć kawałki czekolady.

Krok 15

Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietankowa Fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej