
Składniki
18 łyżek
12 łyżek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wybierz naczynie do którego zmieszczą się ułożone filety łososia.
Krok 2
Sól wymieszaj z cukrem i połóż na dno naczynia tak, aby utworzyło warstwę 1,5 cm.
Krok 3
Połóż filety i znowu ułóż na nich identyczną warstwę soli i cukru.
Krok 4
Rybę wstaw do lodówki na dwa dni. Łosoś będzie gotowy, kiedy zmieni kolor na intensywnie czerwony.
Krok 5
Po wyjęciu wypłucz go, a jeśli jest zbyt słony, to namocz w wodzie.
Krok 6
Łososia pokrój na plasterki i podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej