Sos maltański przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos maltański

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek owocu dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę.

Krok 2

Potem z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.

Krok 3

Następnie do garnka wlać miód, imbir, sok z owoców, wino (lub porto) oraz dodać galaretkę i sól do smaku. Wszystko powinno być bardzo dokładnie wymieszane. Doprowadzić do zagotowani, a potem odstawić aby ostygło.

Krok 4

Gdy sos ostygnie dodać do niego stary chrzan (można zastąpić go chrzanem ze słoika ponieważ jest już doprawiony), porządnie i dokładnie wymieszać, stworzyć jednolitą masę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 5

Na koniec sos doprawić jeszcze miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos maltański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej