
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
null
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek owocu dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę.
Krok 2
Potem z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.
Krok 3
Następnie do garnka wlać miód, imbir, sok z owoców, wino (lub porto) oraz dodać galaretkę i sól do smaku. Wszystko powinno być bardzo dokładnie wymieszane. Doprowadzić do zagotowani, a potem odstawić aby ostygło.
Krok 4
Gdy sos ostygnie dodać do niego stary chrzan (można zastąpić go chrzanem ze słoika ponieważ jest już doprawiony), porządnie i dokładnie wymieszać, stworzyć jednolitą masę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 5
Na koniec sos doprawić jeszcze miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej