Sos huzarski I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos huzarski I

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

80 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

0.5 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz orzechy, obierz ze skórki i zetrzyj.

Krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem, orzechami i likierem.

Krok 3

Śmietankę zagotuj z drobno pokrojoną wanilią.

Krok 4

Następnie przecedź i powoli wlej do przygotowanej masy.

Krok 5

Naczynie z żółtkami wstaw do większego garnka z gorącą wodą i ubij na parze.

Krok 6

wszystko delikatnie wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos huzarski I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej