
Składniki
1 szklanka
80 gramów
2 sztuki
2 łyżeczki
0.5 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz orzechy, obierz ze skórki i zetrzyj.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem, orzechami i likierem.
Krok 3
Śmietankę zagotuj z drobno pokrojoną wanilią.
Krok 4
Następnie przecedź i powoli wlej do przygotowanej masy.
Krok 5
Naczynie z żółtkami wstaw do większego garnka z gorącą wodą i ubij na parze.
Krok 6
wszystko delikatnie wymieszaj.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej