Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 mililitrów

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 1

Krok 2

Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 2

Krok 3

Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej