Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim
łatwe
297 osób zapisało

Składniki
800 mililitrów
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Krok 2
Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Krok 3
Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Krok 4
Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej