Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim
łatwe
298 osób zapisało

Składniki
800 mililitrów
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Krok 2
Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Krok 3
Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Krok 4
Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































