Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 mililitrów

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 1

Krok 2

Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 2

Krok 3

Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Salsa - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej