Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim
łatwe
296 osób zapisało

Składniki
800 mililitrów
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Krok 2
Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Krok 3
Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Krok 4
Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej