Sos pomidorowy w stylu bliskowschodnim
łatwe
294 osoby zapisały

Składniki
800 mililitrów
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Lekko zeszklij.

Krok 2
Wsyp kurkumę, kmin i cynamon. Wymieszaj, smaż przez kilkanaście sekund.

Krok 3
Wlej pomidory. Duś na małym ogniu 1 1/2 godz., czasami mieszając i podlewając odrobiną wody.

Krok 4
Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem i solą. Podawaj do duszonych jarzyn i smażonych mięs.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej