
Składniki
0.5 szklanki
null szczypt
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżeczka
0.6 szklanki
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wino z wodą, cynamonem i goździkami, a następnie przecedź.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z małą ilością zimnej wody, po czym wlej do gorącego wina. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 3
Po chwili gotowania wymieszaj z masłem, cukrem, rumem i sokiem cytrynowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej