Zabielany sos grzybowy z koperkiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z grzybów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżka

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby drobno poszatkuj, cebulę posiekaj.

Krok 2

Na maśle* podsmaż cebulę, dodaj grzyby. Przykryj i uduś.

Krok 3

Po koniec duszenia wsyp mąkę i zasmaż. Wlej bulion, zagotuj i dopraw.

Krok 4

Dodaj śmietanę i koperek, dokładnie wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej