
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
1 szklanka
1 łyżka
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby drobno poszatkuj, cebulę posiekaj.
Krok 2
Na maśle* podsmaż cebulę, dodaj grzyby. Przykryj i uduś.
Krok 3
Po koniec duszenia wsyp mąkę i zasmaż. Wlej bulion, zagotuj i dopraw.
Krok 4
Dodaj śmietanę i koperek, dokładnie wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej