Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
500 gramów
300 gramów
100 gramów
260 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
8 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy.
Krok 2
Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut.
Krok 3
Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 4
W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente.
Krok 5
Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























