Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
500 gramów
300 gramów
100 gramów
260 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
8 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy.
Krok 2
Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut.
Krok 3
Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 4
W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente.
Krok 5
Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej