Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami

Autor: Niezły Mlynek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

100 gramów

260 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

8 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy.

Krok 2

Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut.

Krok 3

Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.

Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente.

Krok 5

Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej