Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
500 gramów
300 gramów
100 gramów
260 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
8 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy.
Krok 2
Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut.
Krok 3
Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 4
W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente.
Krok 5
Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej