Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami

Autor: Niezły Mlynek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

100 gramów

260 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

8 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy.

Krok 2

Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut.

Krok 3

Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.

Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente.

Krok 5

Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej