Strucla z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

371

12 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

4 dekagramy

8 sztuk

1 szczypta

0.5 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

masa makowa:

2 szklanki

1 szklanka

4 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa makowa: Mak sparzyć, przemleć dwa razy i przesmażyć w rondelku z cukrem i Kasią.

Krok 2

Wystudzić, dodać jajka, aromat i rodzynki!

Krok 3

Drożdże rozetrzeć w kilku łyżkach ciepłego mleka.

Krok 4

Pół szklanki mąki wymieszać z pozostałym wrzącym mlekiem.

Krok 5

Przestudzić, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 6

Utrzeć żółtka z cukrem, wlać do ciasta, dodać resztę mąki i sól, zagnieść.

Krok 7

Wlać stopioną Kasię i wyrobić.

Krok 8

Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 9

Ciasto rozwałkować, posmarować jajkiem, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, naciąć dwa razy wzdłuż i zawinąć w warkocz.

Krok 10

Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, odłożyć do wyrośnięcia.

Krok 11

Piec 45 min w temp. 175 st.

Krok 12

Z tej masy wychodzi około 4 strucli! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej