Świąteczny keks bakaliowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

17 dekagramów

15 dekagramów

4 sztuki

30 dekagramów

50 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka.

Krok 3

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę.

Krok 4

Ucierać, aż ciasto będzie jednolite.

Krok 5

Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.

Krok 6

Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem.

Krok 7

Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto.

Krok 8

Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C.

Krok 9

Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny keks bakaliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto limonkowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej