
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
null
0.2 łyżeczki
1 sztuka
0.2 szklanki
1 łyżka
8 sztuk
0.2 szklanki
2 sztuki
0.2 łyżeczki
4 szklanki
1 sztuka
0.2 szklanki
2.5 łyżeczki
0.2 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.
Krok 3
Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.
Krok 4
Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.
Krok 6
Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej