Szarlotka po szwedzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka po szwedzku

Autor: adian04

ratingratingratingratingrating

3

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

85 gramów

55 gramów

350 gramów

1 sztuka

115 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić ciasto z mąki, masła, cukru i żółtka .

Krok 2

Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem.

Krok 3

55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.

Krok 4

Można podawać z kleksem bitej śmietany, jogurtu greckiego bądź kulką lodów, na ciepło lub lekko schłodzoną. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej