Szarlotka po szwedzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka po szwedzku

Autor: adian04

ratingratingratingratingrating

3

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

85 gramów

55 gramów

350 gramów

1 sztuka

115 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić ciasto z mąki, masła, cukru i żółtka .

Krok 2

Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem.

Krok 3

55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.

Krok 4

Można podawać z kleksem bitej śmietany, jogurtu greckiego bądź kulką lodów, na ciepło lub lekko schłodzoną. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mleko bananowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej