Szarlotka po szwedzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka po szwedzku

Autor: adian04

ratingratingratingratingrating

3

35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

85 gramów

55 gramów

350 gramów

1 sztuka

115 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić ciasto z mąki, masła, cukru i żółtka .

Krok 2

Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem.

Krok 3

55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.

Krok 4

Można podawać z kleksem bitej śmietany, jogurtu greckiego bądź kulką lodów, na ciepło lub lekko schłodzoną. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka karpatka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej