Szarlotka po szwedzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka po szwedzku

Autor: adian04

ratingratingratingratingrating

3

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

85 gramów

55 gramów

25 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

115 gramów

350 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić ciasto z mąki, masła, cukru i żółtka .

Krok 2

Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem.

Krok 3

55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.

Krok 4

Można podawać z kleksem bitej śmietany, jogurtu greckiego bądź kulką lodów, na ciepło lub lekko schłodzoną. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej