Szaszłyki z parmezanu i gruszek z miodem i orzechami
średnie
6 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Są super na przystawkę, a przyrządzać je możesz przez okrągły rok. W sezonie na
Krok 2
grillu, potem – w piekarniku lub na patelni grillowej. Podawaj je z zimnym szampanem
Krok 3
lub białym wytrawnym winem. Też zimnym.
Krok 4
Kawałki parmezanu zawiń w plasterki szynki, ponabijaj je na patyczki do szaszłyków
Krok 5
(wcześniej namoczone w gorącej wodzie) na przemian z cząstkami gruszek. Grilluj
Krok 6
5-10 minut. Szaszłyki zdejmij z rusztu, jeszcze ciepłe posmaruj miodem i oprósz
Krok 7
tymiankiem. Ułóż na talerzach, posyp orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej