Szaszłyki z parmezanu i gruszek z miodem i orzechami
średnie
6 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Są super na przystawkę, a przyrządzać je możesz przez okrągły rok. W sezonie na
Krok 2
grillu, potem – w piekarniku lub na patelni grillowej. Podawaj je z zimnym szampanem
Krok 3
lub białym wytrawnym winem. Też zimnym.
Krok 4
Kawałki parmezanu zawiń w plasterki szynki, ponabijaj je na patyczki do szaszłyków
Krok 5
(wcześniej namoczone w gorącej wodzie) na przemian z cząstkami gruszek. Grilluj
Krok 6
5-10 minut. Szaszłyki zdejmij z rusztu, jeszcze ciepłe posmaruj miodem i oprósz
Krok 7
tymiankiem. Ułóż na talerzach, posyp orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej