Szczupak pieczony w pomidorach – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak z jajkami i pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczonego szczupaka natrzyj solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, obłóż plasterkami masła i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Pomidory pokrój w plastry i połóż na szczupaku 10 minut przed końcem pieczenia.

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.

Krok 4

Rybę przełóż na półmisek, posyp jajkami, polej masłem z pieczenia i posyp natką. Podawaj z frytkami lub ziemniakami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak z jajkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej