
Składniki
null
4 plastry
null
1 łyżka
1 łyżka
null
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj, osusz i rozbij delikatnie dłonią.
Krok 2
Ziarna sezamu przesmaż na suchej patelni i wymieszaj z kieliszkiem sherry, oliwą, miodem i przyprawami. Dopraw do smaku
Krok 3
Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i marynuj przez całą noc w lodówce.
Krok 4
Osącz, grilluj bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie przez 15 minut z każdej strony.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej