Delikatna karkówka w sezamowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatna karkówka w sezamowej marynacie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

4 plastry

null

1 łyżka

1 łyżka

null

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, osusz i rozbij delikatnie dłonią.

Krok 2

Ziarna sezamu przesmaż na suchej patelni i wymieszaj z kieliszkiem sherry, oliwą, miodem i przyprawami. Dopraw do smaku

Krok 3

Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i marynuj przez całą noc w lodówce.

Krok 4

Osącz, grilluj bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie przez 15 minut z każdej strony.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej