Delikatna karkówka w sezamowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatna karkówka w sezamowej marynacie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

4 plastry

null

1 łyżka

1 łyżka

null

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, osusz i rozbij delikatnie dłonią.

Krok 2

Ziarna sezamu przesmaż na suchej patelni i wymieszaj z kieliszkiem sherry, oliwą, miodem i przyprawami. Dopraw do smaku

Krok 3

Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i marynuj przez całą noc w lodówce.

Krok 4

Osącz, grilluj bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie przez 15 minut z każdej strony.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatna karkówka w sezamowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej