Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

17

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 gram

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

150 mililitrów

1 łyżka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek zmiksować na papkę.

Krok 2

Kurczaka pokroić w dużą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, podsmażyć na złocisty kolor, na łyżce oleju, wyjąć.

Krok 3

Na tej samej patelni dodać zmiksowaną cebulę z czosnkiem , podsmażyć ok 1 minuty, następnie zalać śmietanką i dusić ok 3 minut. Dodać kurczaka, i posiekany koperek, zamieszać, gotować 2 minuty. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej