
Składniki
1 kilogram
0.5 łyżeczki
1 łyżka
3 szklanki
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Miękkie masło z cukrem i skórką utrzeć na puch, ucierając dodać jajko i wanilię i powoli dodawać mąkę. Na koniec ciasto przegnieść ręką i włożyć na godzinę do lodówki. Z rozwałkowanego na ok 0,5 cm ciasta wykrawać figurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 10 do 13 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej