Szwedzkie ciasteczka maślane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szwedzkie ciasteczka maślane

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 łyżeczki

1 łyżka

3 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Miękkie masło z cukrem i skórką utrzeć na puch, ucierając dodać jajko i wanilię i powoli dodawać mąkę. Na koniec ciasto przegnieść ręką i włożyć na godzinę do lodówki. Z rozwałkowanego na ok 0,5 cm ciasta wykrawać figurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 10 do 13 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szwedzkie ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej