Szybkie ciasto mojej babci

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 szklanka

25 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wiśnie przelać na cedzaku wrzątkiem i dobrze odsączyć.

Krok 2

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać żółtka, cukier, mleko i olej.

Krok 3

Wyrobić lub zmiksować na jednolitą masę.

Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z pozostałym ciastem.

Krok 5

Wiśnie obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać.

Krok 6

Przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 - 200 st. C).

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej