
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
9 gramów
3 łyżki
0.5 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajko i wymieszaj.
Krok 2
Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj na jednolita masę. Przykryj i odstaw na 20 min.
Krok 3
Na patelnie wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej dobrze i usmaż placuszki. Nabierz na łyżeczkę masę (łyżeczkę za każdym razem zamocz w wodzie) i za pomocą widelca zsuń masę na gorący tłuszcz. Usmaż z dwóch stron.
Krok 4
Przygotuj polewę - śmietanę wymieszaj dokładnie z cukrem i lekko ubij.
Krok 5
Wyjmij placuszki na ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu. Polej śmietaną słodką i wstaw do lodówki. Podaj schłodzone. Jeśli chcesz to przed polaniem możesz lekko posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej