Szybkie placuszki ze słodką polewą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie placuszki ze słodką polewą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

9 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajko i wymieszaj.

Krok 2

Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj na jednolita masę. Przykryj i odstaw na 20 min.

Krok 3

Na patelnie wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej dobrze i usmaż placuszki. Nabierz na łyżeczkę masę (łyżeczkę za każdym razem zamocz w wodzie) i za pomocą widelca zsuń masę na gorący tłuszcz. Usmaż z dwóch stron.

Krok 4

Przygotuj polewę - śmietanę wymieszaj dokładnie z cukrem i lekko ubij.

Krok 5

Wyjmij placuszki na ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu. Polej śmietaną słodką i wstaw do lodówki. Podaj schłodzone. Jeśli chcesz to przed polaniem możesz lekko posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kubdari - VIDEO
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej