Szybkie placuszki ze słodką polewą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie placuszki ze słodką polewą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

9 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajko i wymieszaj.

Krok 2

Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj na jednolita masę. Przykryj i odstaw na 20 min.

Krok 3

Na patelnie wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej dobrze i usmaż placuszki. Nabierz na łyżeczkę masę (łyżeczkę za każdym razem zamocz w wodzie) i za pomocą widelca zsuń masę na gorący tłuszcz. Usmaż z dwóch stron.

Krok 4

Przygotuj polewę - śmietanę wymieszaj dokładnie z cukrem i lekko ubij.

Krok 5

Wyjmij placuszki na ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu. Polej śmietaną słodką i wstaw do lodówki. Podaj schłodzone. Jeśli chcesz to przed polaniem możesz lekko posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej