Szybkie placuszki ze słodką polewą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie placuszki ze słodką polewą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

9 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajko i wymieszaj.

Krok 2

Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj na jednolita masę. Przykryj i odstaw na 20 min.

Krok 3

Na patelnie wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej dobrze i usmaż placuszki. Nabierz na łyżeczkę masę (łyżeczkę za każdym razem zamocz w wodzie) i za pomocą widelca zsuń masę na gorący tłuszcz. Usmaż z dwóch stron.

Krok 4

Przygotuj polewę - śmietanę wymieszaj dokładnie z cukrem i lekko ubij.

Krok 5

Wyjmij placuszki na ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu. Polej śmietaną słodką i wstaw do lodówki. Podaj schłodzone. Jeśli chcesz to przed polaniem możesz lekko posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie placuszki ze słodką polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej