
Składniki
500 gramów
1.5 kilograma
1 sztuka
40 gramów
50 mililitrów
350 gramów
30 mililitrów
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
Krok 2
W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a pora w paseczki. Wlej do rondla odrobinę oleju i podsmaż obydwa składniki, pilnując aby się nie przypaliły. Oprósz kminkiem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Nie powinno być za gorące, tak aby spokojnie sprawdzić temperaturę palcem bez ryzyka oparzenia. Rozpuść drożdże, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować”.
Krok 4
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek i rozgnieć, dopraw do smaku. Dodaj do ciasta, wyrób dokładnie na gładkie ciasto, najlepiej robotem kuchennym i odstaw jeszcze na 20 minut.
Krok 5
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, ale nie za dużo, aby nie było zbyt twarde i przełóż do formy obklejając wysoko boki. Podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Do środka wsadź farsz cebulowy. Surowe jajka rozbij i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw obficie przyprawami i polej przygotowaną zapiekankę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Alzacki placek cebulowy podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























