Alzacki placek z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Alzacki placek z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 kilograma

1 sztuka

40 gramów

50 mililitrów

350 gramów

30 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.

Krok 2

W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a pora w paseczki. Wlej do rondla odrobinę oleju i podsmaż obydwa składniki, pilnując aby się nie przypaliły. Oprósz kminkiem, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Nie powinno być za gorące, tak aby spokojnie sprawdzić temperaturę palcem bez ryzyka oparzenia. Rozpuść drożdże, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować”.

Krok 4

Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek i rozgnieć, dopraw do smaku. Dodaj do ciasta, wyrób dokładnie na gładkie ciasto, najlepiej robotem kuchennym i odstaw jeszcze na 20 minut.

Krok 5

Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, ale nie za dużo, aby nie było zbyt twarde i przełóż do formy obklejając wysoko boki. Podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Do środka wsadź farsz cebulowy. Surowe jajka rozbij i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw obficie przyprawami i polej przygotowaną zapiekankę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Alzacki placek cebulowy podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierogi z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej