Alzacki placek z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Alzacki placek z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 kilograma

1 sztuka

40 gramów

50 mililitrów

350 gramów

30 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.

Krok 2

W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a pora w paseczki. Wlej do rondla odrobinę oleju i podsmaż obydwa składniki, pilnując aby się nie przypaliły. Oprósz kminkiem, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Nie powinno być za gorące, tak aby spokojnie sprawdzić temperaturę palcem bez ryzyka oparzenia. Rozpuść drożdże, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować”.

Krok 4

Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek i rozgnieć, dopraw do smaku. Dodaj do ciasta, wyrób dokładnie na gładkie ciasto, najlepiej robotem kuchennym i odstaw jeszcze na 20 minut.

Krok 5

Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, ale nie za dużo, aby nie było zbyt twarde i przełóż do formy obklejając wysoko boki. Podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Do środka wsadź farsz cebulowy. Surowe jajka rozbij i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw obficie przyprawami i polej przygotowaną zapiekankę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Alzacki placek cebulowy podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Alzacki placek z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej