
Składniki
4 sztuki
1 kilogram
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić marynatę z połowy oleju, miodu, przyprawy do żeberek. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .
Krok 2
Cebule pokroić w piórka.
Krok 3
Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka . Dosypać cebulę. Zalać wodą tak by zakryła mięso. Wrzucić Bulionetkę i dusić aż mięso będzie odchodziło od kości a sos zagęści się rozgotowaną cebulą . Powinno zostać ok. 1.2 litra sosu. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną .
Krok 4
Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami ( lub korniszonami)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej