
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić marynatę z połowy oleju, miodu, przyprawy do żeberek. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .
Krok 2
Cebule pokroić w piórka.
Krok 3
Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka . Dosypać cebulę. Zalać wodą tak by zakryła mięso. Wrzucić Bulionetkę i dusić aż mięso będzie odchodziło od kości a sos zagęści się rozgotowaną cebulą . Powinno zostać ok. 1.2 litra sosu. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną .
Krok 4
Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami ( lub korniszonami)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej