Żeberka w sosie z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie z cebulą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z połowy oleju, miodu, przyprawy do żeberek. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .

Krok 2

Cebule pokroić w piórka.

Krok 3

Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka . Dosypać cebulę. Zalać wodą tak by zakryła mięso. Wrzucić Bulionetkę i dusić aż mięso będzie odchodziło od kości a sos zagęści się rozgotowaną cebulą . Powinno zostać ok. 1.2 litra sosu. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną .

Krok 4

Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami ( lub korniszonami)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej