Żeberka w sosie z cebulą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

748

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z połowy oleju, miodu, przyprawy do żeberek. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .

Krok 2

Cebule pokroić w piórka.

Krok 3

Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka . Dosypać cebulę. Zalać wodą tak by zakryła mięso. Wrzucić Bulionetkę i dusić aż mięso będzie odchodziło od kości a sos zagęści się rozgotowaną cebulą . Powinno zostać ok. 1.2 litra sosu. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną .

Krok 4

Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami ( lub korniszonami)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej