Żeberka w sosie z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie z cebulą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z połowy oleju, miodu, przyprawy do żeberek. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .

Krok 2

Cebule pokroić w piórka.

Krok 3

Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka . Dosypać cebulę. Zalać wodą tak by zakryła mięso. Wrzucić Bulionetkę i dusić aż mięso będzie odchodziło od kości a sos zagęści się rozgotowaną cebulą . Powinno zostać ok. 1.2 litra sosu. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną .

Krok 4

Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami ( lub korniszonami)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w coli
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej