Tarta z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

wierzch:

1 kilogram

10 dekagramów

1 łyżka

dodatkowo:

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać Kasię i rozetrzeć na małe kawałki, dosypać cukier, jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.

Krok 2

Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Krok 3

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, włożyć jabłka i smażyć 5 minut. Przełożyć do formy do tortownicy o średnicy około 30 cm, zachowując powstały sos.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, tak aby powstał krążek ciasta trochę większy od średnicy foremki.

Krok 5

Na krem ubić schłodzoną śmietanę i wymieszać z ostudzonym sosem, wstawić do lodówki.

Krok 6

Ciastem przykryć jabłka, brzegi docisnąć do formy. Piec 30 minut w 200*C. Wyjąć, ostawić na 10 minut, przykryć formę talerzem i wyłożyć ciasto, tak aby jabłka znalazły się na górze. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z jabłkamiTarta z jabłkami

Szukasz przepisu na uniwersalny wypiek? Przyrządź tartę z jabłkami. Owoce te doskonale komponują się z innymi, np. gruszką czy śliwką. Smak jabłek jest zależny od gatunku, ciekawy rezultat uzyskasz, wykorzystując odmiany kwaskowate. Przygotujesz z nich pyszny wierzch ciasta. Owoce warto wcześniej lekko podsmażyć, tak aby puściły sok i stały się miękkie. Dopraw je szczyptą cynamonu oraz odrobiną wanilii. Opcjonalnie dodaj także ubitą śmietanę kremówkę. Dzięki temu całość będzie bardziej puszysta. Znakomitym spodem do tarty jest ciasto kruche. Przygotowuje się je na bazie mąki pszennej, kostki do pieczenia oraz jajek. Wyłóż nim specjalną formę o pofałdowanych brzegach – dzięki niej tarta będzie miała charakterystyczny kształt. Ewentualnie, ten rodzaj ciasta możesz zastąpić również francuskim lub drożdżowym. Wypiek przełóż przygotowanymi wcześniej jabłkami. Dobrze wypieczoną tartę przed podaniem oprósz równomiernie cukrem pudrem, ozdób słodkim kremem lub bitą śmietaną. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny wypiek.