Tarta z jabłkami

- Krok 1Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać Kasię i rozetrzeć na małe kawałki, dosypać cukier, jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
- Krok 2Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
- Krok 3Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, włożyć jabłka i smażyć 5 minut. Przełożyć do formy do tortownicy o średnicy około 30 cm, zachowując powstały sos.
- Krok 4Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, tak aby powstał krążek ciasta trochę większy od średnicy foremki.
- Krok 5Na krem ubić schłodzoną śmietanę i wymieszać z ostudzonym sosem, wstawić do lodówki.
- Krok 6Ciastem przykryć jabłka, brzegi docisnąć do formy. Piec 30 minut w 200*C. Wyjąć, ostawić na 10 minut, przykryć formę talerzem i wyłożyć ciasto, tak aby jabłka znalazły się na górze. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kremem.
Szukasz przepisu na uniwersalny wypiek? Przyrządź tartę z jabłkami. Owoce te doskonale komponują się z innymi, np. gruszką czy śliwką. Smak jabłek jest zależny od gatunku, ciekawy rezultat uzyskasz, wykorzystując odmiany kwaskowate. Przygotujesz z nich pyszny wierzch ciasta. Owoce warto wcześniej lekko podsmażyć, tak aby puściły sok i stały się miękkie. Dopraw je szczyptą cynamonu oraz odrobiną wanilii. Opcjonalnie dodaj także ubitą śmietanę kremówkę. Dzięki temu całość będzie bardziej puszysta. Znakomitym spodem do tarty jest ciasto kruche. Przygotowuje się je na bazie mąki pszennej, kostki do pieczenia oraz jajek. Wyłóż nim specjalną formę o pofałdowanych brzegach – dzięki niej tarta będzie miała charakterystyczny kształt. Ewentualnie, ten rodzaj ciasta możesz zastąpić również francuskim lub drożdżowym. Wypiek przełóż przygotowanymi wcześniej jabłkami. Dobrze wypieczoną tartę przed podaniem oprósz równomiernie cukrem pudrem, ozdób słodkim kremem lub bitą śmietaną. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny wypiek.