Tarta ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Tarta ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj Kasię i jajko, całość wymieszaj.

Tarta ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół, zagnieć i rozwałkuj.

Tarta ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Ciastem wyłóż dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm.

Tarta ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki usuwając pestki.

Tarta ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Na cieście ułóż ćwiartki śliwek i posyp cynamonem. Ciasto piecz 40 minut w temp. 180 st.C. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Tarta ze śliwkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna Szczepaniak

    Anna Szczepaniak , 09.08.2016

    w formie do tarty :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wasilowska

    Ewa Wasilowska , 09.08.2016

    Hehe dobry pomysł deserek do obiadku pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tomek

    Tomasz Tomek , 09.08.2016

    Suszone pyszota ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze śliwkamiTarta ze śliwkami

Jeśli sezon na śliwki akurat trwa i zastanawiasz się, co oprócz powideł możesz z nich przyrządzić, ten przepis na tartę ze śliwkami będzie doskonały. Pamiętaj jednak, że nie każdy rodzaj śliwek nadaje się do wypieków – najlepiej wybierz węgierki lub zbliżone do niej odmiany np. lepotica lub diana. Mają fioletową skórkę, są soczyste, a miąższ łatwo odchodzi od pestki. Kruche ciasto do tarty przygotujesz z mąki pszennej, cukru, kostki do pieczenia oraz jajek. Wszystkie składniki wymieszaj i szybko zagnieć z nich ciasto, a następnie lekko rozwałkuj na stolnicy. Wyłóż ciastem metalową lub ceramiczną formę na tartę – zarówno spód, jak i boki. Na placku starannie ułóż wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki. Smak owoców podkreślisz, posypując je cynamonem i ewentualnie odrobiną kardamonu. Upieczone i przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do kawałka lekko podgrzanej tarty będzie gałka waniliowych lub śmietankowych lodów. Wypróbuj nasz prosty i niezawodny przepis na tartę ze śliwkami.