Tarta ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Tarta ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj Kasię i jajko, całość wymieszaj.

Tarta ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół, zagnieć i rozwałkuj.

Tarta ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Ciastem wyłóż dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm.

Tarta ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki usuwając pestki.

Tarta ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Na cieście ułóż ćwiartki śliwek i posyp cynamonem. Ciasto piecz 40 minut w temp. 180 st.C. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Tarta ze śliwkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna Szczepaniak

    Anna Szczepaniak

    w formie do tarty :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wasilowska

    Ewa Wasilowska

    Hehe dobry pomysł deserek do obiadku pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tomek

    Tomasz Tomek

    Suszone pyszota ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze śliwkamiTarta ze śliwkami

Jeśli sezon na śliwki akurat trwa i zastanawiasz się, co oprócz powideł możesz z nich przyrządzić, ten przepis na tartę ze śliwkami będzie doskonały. Pamiętaj jednak, że nie każdy rodzaj śliwek nadaje się do wypieków – najlepiej wybierz węgierki lub zbliżone do niej odmiany np. lepotica lub diana. Mają fioletową skórkę, są soczyste, a miąższ łatwo odchodzi od pestki. Kruche ciasto do tarty przygotujesz z mąki pszennej, cukru, kostki do pieczenia oraz jajek. Wszystkie składniki wymieszaj i szybko zagnieć z nich ciasto, a następnie lekko rozwałkuj na stolnicy. Wyłóż ciastem metalową lub ceramiczną formę na tartę – zarówno spód, jak i boki. Na placku starannie ułóż wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki. Smak owoców podkreślisz, posypując je cynamonem i ewentualnie odrobiną kardamonu. Upieczone i przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do kawałka lekko podgrzanej tarty będzie gałka waniliowych lub śmietankowych lodów. Wypróbuj nasz prosty i niezawodny przepis na tartę ze śliwkami.