• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Ciasto z jabłkowymi różami
Ciasto z jabłkowymi różami
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Tort truskawkowy z mascarpone
Tort truskawkowy z mascarpone
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta z owocami
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem

Tarta ze śliwkami i cynamonem

Autor: MojeCiasto
Tarta ze śliwkami i cynamonem
  • 15 minut15
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 40 minut
  • 180 °C
  • średniej wielkości blacha
  • Przelicznik miar i wag
16
Oceń przepis jako pierwszy
499
53
WYDRUKUJ
401 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
607 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • mąka
    3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia
    125 g
  • cynamon
    1 opak.
  • cukier puder
    0,5 szklanek
  • żółtka
    3 szt.
  • proszek do pieczenia
    2 łyżeczki
  • śliwki
    1 kg
  • brązowy cukier
    3 łyżki
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem – krok 1
    Krok 1
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem – krok 2
    Krok 2
    Kolejno dodać żółtka.
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem – krok 3
    Krok 3
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i połączyć.
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem – krok 4
    Krok 4
    Rozwałkować i wyłożyć na średniej wielkości blachę.
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem – krok 5
    Krok 5
    Na cieście ułożyć śliwki, posypać brązowym cukrem i cynamonem według uznania. Piec 30-40 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
CIASTA Z OWOCAMICIASTA ZE ŚLIWKAMISZYBKIE CIASTAFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (53)
avatar
Angelika KrausOdpowiedz24.09.2017
Przepyszne
Barbara. Piotrowska @ polsl.pl piotrowskaOdpowiedz3.06.2017
Super... polecam.szybko deser.
Dorota CuryłaOdpowiedz25.09.2016
A my pijemy kawę na powietrzu, bo mamy przerwę w podróży i chętnie byśmy się poczęstowali tak apetycznym ciastem.Do domu daleko,Aniu zostaw troszeczkę .
Barbara SkawińskaOdpowiedz24.09.2016
Ewelina Wojewodzic Kochana moja nie dziekuj, to prawda twoje Ciasta to poezja :)
Róża SawickaOdpowiedz23.09.2016
@Paweł Skalik : jak dla mnie piramidalne bzdety z opisu nie powinny być rozpowszechniane. Kto tworzy te posty i po jaką chusteczkę kaleczy język polski?
Joanna KopelOdpowiedz23.09.2016
Tarta to placek z kruchego lub francuskiego ciasta, niekoniecznie na słodko. Może być z owocami, ale też np. z łososiem, szparagami, szynką i jajkiem.
Zdzisław MrzewaOdpowiedz23.09.2016
Ale ta tarta ze śliwkami i cynamonem Pienkńie i smakowicie wygląda asz ślinka się toczy smacznego !!!!
Marek LewandowskiOdpowiedz23.09.2016
a u mnie w domowej piekarni rzadze JA
Zbigniew PolasinskiOdpowiedz23.09.2016
Zapraszasz?:)
Elzbieta SmektalaOdpowiedz23.09.2016
Lubie przepisy
Danuta BrozekOdpowiedz23.09.2016
cos to ciasto blade i jak karton wyglada nieapetycznie -
Renata MuziołOdpowiedz23.09.2016
nie bardzo lubię sliwki ale smacznego
Patrycja Sujka-SzrajberOdpowiedz23.09.2016
ciasto rozciera sie w palcach na gladka masę:))))) przynajmniej ja tak robie:)
Ewelina WojewodzicOdpowiedz23.09.2016
Oooooo Jak miło
Zofia GańskaOdpowiedz23.09.2016
I bede jeszcze grubsza
Roman JagodzińskiOdpowiedz23.09.2016
Miam miam
Maria JabłońskaOdpowiedz23.09.2016
ja zrobilam tydzien temu i nie wiem kiedy znikla z talerza
Grazyna AdaOdpowiedz23.09.2016
Jolcia zrobilas takie ciacho?
Barbara SkawińskaOdpowiedz23.09.2016
Jezeli pyszne ciasto to tylko moja kochana Ewelina Wojewodzic:)
Zbigniew KrokOdpowiedz23.09.2016
U nas troszkę skromniej, też króluje tarta...bułka.
Andrzej GolikOdpowiedz23.09.2016
..to samo chciałem napisać...Znów nasze kompleksy dają znać oi sobie .Nie zupa jarzynowa tylko mnestrone nie smalec tylko topiona słoninka ze skwarkami .A teraz od pewnego czasu jakieś kretyńskie tarty..Aaaa jeszcze fryzjer i krawiec to teraz STYLIŚCI ..Ja się chyba zqabiję..:):)
Katarzyna KrusiecOdpowiedz23.09.2016
Zgadzam się
Paweł SkalikOdpowiedz23.09.2016
Nie rozumiem tylko jednego. Kiedyś to był zwykły placek/ciasto ze śliwkami, a teraz tarta. Jaka kurza morda tarta? Kiedy ona wcale nie jest tarta, kto ten placek tarł? Może dość już tych makaronizmów. Pora nauczyć się języka polskiego.
avatar
Igor WiśniewskiOdpowiedz4.09.2016
Coś nie tak w tym przepisie. Pkt. 1 utrzeć kasię z cukrem. Pkt. dodać cukier puder. To jaki cukier dodać w pkt.1 skoro w składnikach nic nie ma na temat innego cukru (prócz brązowego do posypania śliwek)? Poza tym 3 szklanki mąki to zbyt wiele. Ciasto w ogóle się nie klei. Trzeba dodać jeszcze 2-3 łyżki śmietany, bo inaczej nie ma szans na to, żeby coś z tego wyszło.
przepisy.plOdpowiedz22.08.2016
Kasia jest kostką do pieczenia, do której wyprodukowania nie stosuje się częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem tłuszczów trans. Od 1996 roku wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania produkowane przez Unilever, także Kasia są produkowane tą nową metodą. Pozdrawiamy :)
Elzbieta DemczukOdpowiedz21.08.2016
Piecz i miksuj - śliwki na wierzch otworem do góry !
Jerzy PajurekOdpowiedz21.08.2016
Pozdrawiam.kiedy.mogę. przyjechać. Na.degustację
Andrzej GolikOdpowiedz21.08.2016
przepisy.pl NASZE SERNIKI I CIASTA Z OWOCAMI SĄ NA RÓŻNYCH SPODACH I W RÓŻNYCH CIASTACH .ALE NIKT NIE WYSILA SIĘ NA ZMIANĘ NAZW , Ta wasza tarta wynika z prozaicznej przyczyny sprowadzającej się tylko do tego a by to nazwać " po zagranicznemu " przez co stanie się bardziej w/g was i wam podobnych bardziej atrakcyjne i łatwiejsze do sprzedania..i to tyle.i nie kombinujcie z "subtelnymi różnicami " :):)
Irena AdamczykOdpowiedz21.08.2016
Zapraszamy tylko ciastem
przepisy.plOdpowiedz21.08.2016
Z pewnością :) Życzymy smacznego! Pozdrawiamy :)
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Tarty, quiche i tartaletki, czyli przepisy na wytrawne ciasta
Tarty, quiche i tartaletki, czyli przepisy na wytrawne ciasta
Desery ze śliwkami
Desery ze śliwkami
Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami - Infografika
Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami - Infografika
Tarta na słodko
Tarta na słodko
avatar

Tarta ze śliwkami i cynamonem

Tarty to jedne z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Przygotowywane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, składają się z kruchej, drożdżowej lub wykonanej z ciasta francuskiego podstawy oraz nadzienia. Dzięki różnorodności  przepisów, sposobów na tartę jest wiele – tym razem przygotuj wersję ze śliwkami oraz cynamonem. Kruche ciasto wyłóż równomiernie w okrągłej formie, tak aby oprócz dna, oblepione były także jej brzegi. Śliwki należą do soczystych i dość wyrazistych w smaku owoców, dlatego nie trzeba ich dodatkowo przygotowywać – wystarczy przekroić je na pół i lekko docisnąć do ciasta. Przyprawą, która dobrze z nimi współgra jest cynamon, a także brązowy cukier – posyp nim owoce przed włożeniem ciasta do piekarnika. Po zapieczeniu nie musisz wyciągać tarty z formy – w żaroodpornym naczyniu będzie się apetycznie prezentować i łatwo kroić. Zobacz, jak znakomicie sprawdza się zestawienie kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem. Zaserwuj je na najbliższą okazję – życzymy smacznego!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

16
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny