Tarta ze śliwkami i cynamonem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

544 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

824 osoby zapisały

Udostępnij
Tarta ze śliwkami i cynamonem

Składniki

3 szklanki

125 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżeczki

1 kilogram

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Tarta ze śliwkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Kolejno dodać żółtka.

Tarta ze śliwkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i połączyć.

Tarta ze śliwkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Rozwałkować i wyłożyć na średniej wielkości blachę.

Tarta ze śliwkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Na cieście ułożyć śliwki, posypać brązowym cukrem i cynamonem według uznania. Piec 30-40 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

Tarta ze śliwkami i cynamonem - Krok 5
53

Opinie o przepisie

  • Angelika Kraus

    Angelika Kraus, 24.09.2017

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara. Piotrowska @ polsl.pl piotrowska

    Barbara. Piotrowska @ polsl.pl piotrowska, 03.06.2017

    Super... polecam.szybko deser.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Curyła

    Dorota Curyła, 25.09.2016

    A my pijemy kawę na powietrzu, bo mamy przerwę w podróży i chętnie byśmy się poczęstowali tak apetycznym ciastem.Do domu daleko,Aniu zostaw troszeczkę .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skawińska

    Barbara Skawińska, 24.09.2016

    Ewelina Wojewodzic Kochana moja nie dziekuj, to prawda twoje Ciasta to poezja :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Sawicka

    Róża Sawicka, 23.09.2016

    @Paweł Skalik : jak dla mnie piramidalne bzdety z opisu nie powinny być rozpowszechniane. Kto tworzy te posty i po jaką chusteczkę kaleczy język polski?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kopel

    Joanna Kopel, 23.09.2016

    Tarta to placek z kruchego lub francuskiego ciasta, niekoniecznie na słodko. Może być z owocami, ale też np. z łososiem, szparagami, szynką i jajkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Mrzewa

    Zdzisław Mrzewa, 23.09.2016

    Ale ta tarta ze śliwkami i cynamonem Pienkńie i smakowicie wygląda asz ślinka się toczy smacznego !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lewandowski

    Marek Lewandowski, 23.09.2016

    a u mnie w domowej piekarni rzadze JA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Polasinski

    Zbigniew Polasinski, 23.09.2016

    Zapraszasz?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Smektala

    Elzbieta Smektala, 23.09.2016

    Lubie przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Brozek

    Danuta Brozek, 23.09.2016

    cos to ciasto blade i jak karton wyglada nieapetycznie -

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Muzioł

    Renata Muzioł, 23.09.2016

    nie bardzo lubię sliwki ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Sujka-Szrajber

    Patrycja Sujka-Szrajber, 23.09.2016

    ciasto rozciera sie w palcach na gladka masę:))))) przynajmniej ja tak robie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Wojewodzic

    Ewelina Wojewodzic, 23.09.2016

    Oooooo Jak miło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gańska

    Zofia Gańska, 23.09.2016

    I bede jeszcze grubsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Jagodziński

    Roman Jagodziński, 23.09.2016

    Miam miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jabłońska

    Maria Jabłońska, 23.09.2016

    ja zrobilam tydzien temu i nie wiem kiedy znikla z talerza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Ada

    Grazyna Ada, 23.09.2016

    Jolcia zrobilas takie ciacho?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skawińska

    Barbara Skawińska, 23.09.2016

    Jezeli pyszne ciasto to tylko moja kochana Ewelina Wojewodzic:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Krok

    Zbigniew Krok, 23.09.2016

    U nas troszkę skromniej, też króluje tarta...bułka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Golik

    Andrzej Golik, 23.09.2016

    ..to samo chciałem napisać...Znów nasze kompleksy dają znać oi sobie .Nie zupa jarzynowa tylko mnestrone nie smalec tylko topiona słoninka ze skwarkami .A teraz od pewnego czasu jakieś kretyńskie tarty..Aaaa jeszcze fryzjer i krawiec to teraz STYLIŚCI ..Ja się chyba zqabiję..:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krusiec

    Katarzyna Krusiec, 23.09.2016

    Zgadzam się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Skalik

    Paweł Skalik, 23.09.2016

    Nie rozumiem tylko jednego. Kiedyś to był zwykły placek/ciasto ze śliwkami, a teraz tarta. Jaka kurza morda tarta? Kiedy ona wcale nie jest tarta, kto ten placek tarł? Może dość już tych makaronizmów. Pora nauczyć się języka polskiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Wiśniewski

    Igor Wiśniewski, 04.09.2016

    Coś nie tak w tym przepisie. Pkt. 1 utrzeć kasię z cukrem. Pkt. dodać cukier puder. To jaki cukier dodać w pkt.1 skoro w składnikach nic nie ma na temat innego cukru (prócz brązowego do posypania śliwek)? Poza tym 3 szklanki mąki to zbyt wiele. Ciasto w ogóle się nie klei. Trzeba dodać jeszcze 2-3 łyżki śmietany, bo inaczej nie ma szans na to, żeby coś z tego wyszło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 22.08.2016

    Kasia jest kostką do pieczenia, do której wyprodukowania nie stosuje się częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem tłuszczów trans. Od 1996 roku wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania produkowane przez Unilever, także Kasia są produkowane tą nową metodą. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Demczuk

    Elzbieta Demczuk, 21.08.2016

    Piecz i miksuj - śliwki na wierzch otworem do góry !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Pajurek

    Jerzy Pajurek, 21.08.2016

    Pozdrawiam.kiedy.mogę. przyjechać. Na.degustację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Golik

    Andrzej Golik, 21.08.2016

    przepisy.pl NASZE SERNIKI I CIASTA Z OWOCAMI SĄ NA RÓŻNYCH SPODACH I W RÓŻNYCH CIASTACH .ALE NIKT NIE WYSILA SIĘ NA ZMIANĘ NAZW , Ta wasza tarta wynika z prozaicznej przyczyny sprowadzającej się tylko do tego a by to nazwać " po zagranicznemu " przez co stanie się bardziej w/g was i wam podobnych bardziej atrakcyjne i łatwiejsze do sprzedania..i to tyle.i nie kombinujcie z "subtelnymi różnicami " :):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Adamczyk

    Irena Adamczyk, 21.08.2016

    Zapraszamy tylko ciastem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 21.08.2016

    Z pewnością :) Życzymy smacznego! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto owocowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze śliwkami i cynamonemTarta ze śliwkami i cynamonem

Tarty to jedne z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Przygotowywane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, składają się z kruchej, drożdżowej lub wykonanej z ciasta francuskiego podstawy oraz nadzienia. Dzięki różnorodności  przepisów, sposobów na tartę jest wiele – tym razem przygotuj wersję ze śliwkami oraz cynamonem. Kruche ciasto wyłóż równomiernie w okrągłej formie, tak aby oprócz dna, oblepione były także jej brzegi. Śliwki należą do soczystych i dość wyrazistych w smaku owoców, dlatego nie trzeba ich dodatkowo przygotowywać – wystarczy przekroić je na pół i lekko docisnąć do ciasta. Przyprawą, która dobrze z nimi współgra jest cynamon, a także brązowy cukier – posyp nim owoce przed włożeniem ciasta do piekarnika. Po zapieczeniu nie musisz wyciągać tarty z formy – w żaroodpornym naczyniu będzie się apetycznie prezentować i łatwo kroić. Zobacz, jak znakomicie sprawdza się zestawienie kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem. Zaserwuj je na najbliższą okazję – życzymy smacznego!