
Składniki
1 kilogram
20 dekagramów
10 dekagramów
3 sztuki
3 łyżki
5 gramów
100 gramów
100 gramów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Owoce przekrój na pół, usuń pestki. Posyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 20 minut, żeby się zamarynowały w przyprawach.

Krok 3
Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkiem, łyżeczką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto, ulep wałek, pokrój go na 20 plastrów na posypanej mąką stolnicy.

Krok 4
Owoce odciśnij na sitku lub dodaj trochę bułki tartej, żeby były bardziej zwięzłe. Ułatwi to formowanie knedli. Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na wierzchu połóż owoc, sklej i uformuj okrągłe knedle.

Krok 5
Gotuj porcjami w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krok 6
Rozgrzej resztę masła, posyp tartą bułką i cukrem, zrumień. Osączone knedle obtocz w mieszaninie i od razu podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knedle ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa od końca lata, do późnej jesieni. Owoce są wtedy słodkie, dojrzałe i niedrogie, można więc wykorzystywać je na różne sposoby. Najpopularniejsze to kompot ze śliwek, kruche ciasto ze śliwkami oraz knedle. To ostatnie danie jest nieco czasochłonne, ale przynosi bardzo smaczne efekty. Podpowiadamy, jak zrobić knedle ze śliwkami, które ucieszą smakoszy w każdym wieku.
Dla kogo? Najwięcej czasu w przygotowaniu ciasta na knedle ze śliwkami zajmuje ugotowanie ziemniaków i przeciśnięcie ich przez praskę. Nadziewanie ciasta śliwkami węgierkami nie należy niestety do najprostszych czynności, jednak warto spróbować zmierzyć się z tym popularnym daniem i zyskać nieco wprawy, przygotowując domowe kluski ze śliwkami. Lubisz wyzwania? Przepis na knedle ze śliwką nie pozwoli ci się nudzić, a jednocześnie dostarczy mnóstwo satysfakcji.
Na jaką okazję? Obiad nie zawsze musi sprowadzać się do zupy i wytrawnego drugiego dania. Podanie bliskim knedli ze śliwkami spotka się z ich dużym entuzjazmem. Będzie to pyszna odmiana od innych dań mącznych (np. naleśników czy pierogów), które częściej pojawiają się w menu.
Czy wiesz, że? Przepis na knedle ze śliwkami to klasyka, ale oczywiście, zamiast śliwek użyć można innych owoców, np. truskawek lub moreli. Potrawa będzie równie dobrze smakować.
Dla urozmaicenia: Knedle ze śliwkami podaje się okraszone zrumienioną tartą bułką, omaszczone tłuszczem lub jedynie posypane cukrem i cynamonem. W przepisie na knedle ze śliwkami warto uwzględnić polanie ich jogurtem naturalnym lub owocowym.