
Składniki
1 kilogram
20 dekagramów
10 dekagramów
3 sztuki
3 łyżki
5 gramów
100 gramów
100 gramów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Owoce przekrój na pół, usuń pestki. Posyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 20 minut, żeby się zamarynowały w przyprawach.

Krok 3
Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkiem, łyżeczką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto, ulep wałek, pokrój go na 20 plastrów na posypanej mąką stolnicy.

Krok 4
Owoce odciśnij na sitku lub dodaj trochę bułki tartej, żeby były bardziej zwięzłe. Ułatwi to formowanie knedli. Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na wierzchu połóż owoc, sklej i uformuj okrągłe knedle.

Krok 5
Gotuj porcjami w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krok 6
Rozgrzej resztę masła, posyp tartą bułką i cukrem, zrumień. Osączone knedle obtocz w mieszaninie i od razu podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knedle ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa od końca lata, do późnej jesieni. Owoce są wtedy słodkie, dojrzałe i niedrogie, można więc wykorzystywać je na różne sposoby. Najpopularniejsze to kompot ze śliwek, kruche ciasto ze śliwkami oraz knedle. To ostatnie danie jest nieco czasochłonne, ale przynosi bardzo smaczne efekty. Podpowiadamy, jak zrobić knedle ze śliwkami, które ucieszą smakoszy w każdym wieku.
Dla kogo? Najwięcej czasu w przygotowaniu ciasta na knedle ze śliwkami zajmuje ugotowanie ziemniaków i przeciśnięcie ich przez praskę. Nadziewanie ciasta śliwkami węgierkami nie należy niestety do najprostszych czynności, jednak warto spróbować zmierzyć się z tym popularnym daniem i zyskać nieco wprawy, przygotowując domowe kluski ze śliwkami. Lubisz wyzwania? Przepis na knedle ze śliwką nie pozwoli ci się nudzić, a jednocześnie dostarczy mnóstwo satysfakcji.
Na jaką okazję? Obiad nie zawsze musi sprowadzać się do zupy i wytrawnego drugiego dania. Podanie bliskim knedli ze śliwkami spotka się z ich dużym entuzjazmem. Będzie to pyszna odmiana od innych dań mącznych (np. naleśników czy pierogów), które częściej pojawiają się w menu.
Czy wiesz, że? Przepis na knedle ze śliwkami to klasyka, ale oczywiście, zamiast śliwek użyć można innych owoców, np. truskawek lub moreli. Potrawa będzie równie dobrze smakować.
Dla urozmaicenia: Knedle ze śliwkami podaje się okraszone zrumienioną tartą bułką, omaszczone tłuszczem lub jedynie posypane cukrem i cynamonem. W przepisie na knedle ze śliwkami warto uwzględnić polanie ich jogurtem naturalnym lub owocowym.