Torcik baranek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżeczka

krem:

250 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

50 mililitrów

dodatkowo:

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.

Torcik baranek - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C (termoobieg). Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.

Torcik baranek - Krok 2

Krok 3

Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty i przełóż dżemem brzoskwiniowym, lekko dociśnij. Górny rant ciasta lekko zetnij nożyczkami, aby brzeg był bardziej łagodny i łatwiej przyczepiał się do niego krem.

Torcik baranek - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię ubij mikserem dodając partiami cukier waniliowy, cukier puder i śmietankę. Przygotowany krem przełóż do szprycy cukierniczej.

Torcik baranek - Krok 4

Krok 5

Boki i wierzch tortu udekoruj rozetkami z kremu. Na wierzchu narysuj przy pomocy cukrowego pisaka nosek i buzię baranka. Z cukiereczków zrób oczka. Podłużny biszkopt przetnij (pod skosem) na pół i zrób z niego uszy baranka.

Torcik baranek - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Zgrane Dziewczyny

    Zgrane Dziewczyny , 21.09.2019

    Ciasto nie wyszło robiąc według przepisu nie wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik baranek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Torcik mascarpone
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej