Torcik baranek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

dodatkowo:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

krem:

300 gramów

1 łyżeczka

50 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.

Torcik baranek - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C (termoobieg). Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.

Torcik baranek - Krok 2

Krok 3

Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty i przełóż dżemem brzoskwiniowym, lekko dociśnij. Górny rant ciasta lekko zetnij nożyczkami, aby brzeg był bardziej łagodny i łatwiej przyczepiał się do niego krem.

Torcik baranek - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię ubij mikserem dodając partiami cukier waniliowy, cukier puder i śmietankę. Przygotowany krem przełóż do szprycy cukierniczej.

Torcik baranek - Krok 4

Krok 5

Boki i wierzch tortu udekoruj rozetkami z kremu. Na wierzchu narysuj przy pomocy cukrowego pisaka nosek i buzię baranka. Z cukiereczków zrób oczka. Podłużny biszkopt przetnij (pod skosem) na pół i zrób z niego uszy baranka.

Torcik baranek - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Zgrane Dziewczyny

    Zgrane Dziewczyny

    Ciasto nie wyszło robiąc według przepisu nie wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej