
Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
8 łyżek
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel mięso z udek i zmiksuj z ugotowanymi krewetkami.
Krok 2
Trzy cebule posiekaj, czosnek zmiażdż i dodaj wraz z kolendrą, jajkiem i sosem rybnym do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kawałki chleba dokładnie posmaruj pastą z obu stron i obtocz w ziarnach sezamowych.
Krok 4
Pokrój je w niewielkie prostokąty i smaż partiami na głębokim rozgrzanym oleju przez około 4 minut.
Krok 5
Osącz na papierowym ręczniku, ozdób pozostałą cebulą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej