
Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
8 łyżek
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel mięso z udek i zmiksuj z ugotowanymi krewetkami.
Krok 2
Trzy cebule posiekaj, czosnek zmiażdż i dodaj wraz z kolendrą, jajkiem i sosem rybnym do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kawałki chleba dokładnie posmaruj pastą z obu stron i obtocz w ziarnach sezamowych.
Krok 4
Pokrój je w niewielkie prostokąty i smaż partiami na głębokim rozgrzanym oleju przez około 4 minut.
Krok 5
Osącz na papierowym ręczniku, ozdób pozostałą cebulą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej