Kołacz – przepis z kruszonką: drożdżowy, śląski | Przepisy.pl pixel

Kołacz z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

659 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

30 gramów

3 sztuki

250 mililitrów

80 gramów

0.25 łyżeczki

kruszonka:

80 gramów

150 gramów

80 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. Drożdże rozkrusz do miski, dodaj połowę ciepłego mleka (125 mililitrów), dwie łyżki cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij ze składników). Wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 25 minut.

Kołacz z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Do mąki pszennej dodaj pozostały cukier i mleko, 2 jajka, 1 żółtko (białko odstaw do posmarowania ciasta przed pieczeniem), sól oraz rozczyn. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut.

Kołacz z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj kruszonkę. Do mąki dodaj cukier, masło i żółtko. Za pomocą dłoni utwórz kruszonkę.

Kołacz z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i przełóż do blaszki. Posmaruj wierzch ciasta białkiem i posyp kruszonką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 25 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Kołacz z kruszonką - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • roman

    roman , 05.12.2024

    fajny prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicj Kowalska

    Alicj Kowalska , 09.01.2022

    Super przepis dałam rade

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kołacz z kruszonkąKołacz z kruszonką

Mówiąc o cieście drożdżowym, na myśl od razu przychodzi chrupiąca kruszonka, którą uwielbia chyba każdy. Odmianą klasycznego drożdżowca, w którym kruszonki również nie może zabraknąć, jest kołacz. To idealna propozycja dla tych z was, którzy szukają inspiracji na proste ciasta, nawiązujące do klasycznych receptur, znanych od wielu lat. Pamiętajcie jedynie, że kołacz piecze się krótko, ale musicie poczekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Dlatego też przygotowanie drożdżowego kołacza z kruszonką zaplanujcie wcześniej.

Dla kogo?

Kołacz z kruszonką jest propozycją dla każdego deserowego tradycjonalisty. Przypadnie do gustu także tym osobom, które szukają pomysłów na proste i pyszne ciasta drożdżowe.

Na jaką okazję?

Placek sprawdzi się zawsze – przepis na kołacz jest doskonałą propozycją na porcję codziennych słodkości. Przygotujcie go także na spotkania ze znajomymi czy weekendowy odpoczynek w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Kołacz, w czasach dawnych Słowian, był pieczywem przygotowywanym najczęściej na wesele. Charakteryzował go okrągły kształt, od którego wzięła się późniejsza nazwa kołacza.

Dla urozmaicenia:

Kołacz z kruszonką doskonale smakuje z odrobiną domowej konfitury lub powideł.