Tureckie ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

157 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1789 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

150 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem miękką Kasię, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i olej.

Tureckie ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Dwie łyżki mąki zostaw na potem. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami, do masy w misce, ciągle mieszając.

Tureckie ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Otrzymane (dość luźne) ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj pozostawioną mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej czekoladę. Zagnieć.

Tureckie ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Z ciasta zrób małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.

Tureckie ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Składaj po sześć kulek (po dwie każdego koloru) i sklej w kulkę. Lekko spłaszcz w dłoniach i okrężnym ruchem nadaj ciasteczkom kształt wiatraczków.

Tureckie ciasteczka - Krok 5

Krok 6

Ciasteczka ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w 160 st.C.

Tureckie ciasteczka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kinga Jóźwik

    Kinga Jóźwik , 29.05.2019

    Ciasteczka wyszły bardzo dobre i kruche, musiałam dodać tylko odrobine więcej mąki do jednej z podzielonych części ciastą, ponieważ dość mocno lepiło się do rąk, tak poza tym w smaku bardzo dobre. Zamiast czekolady w proszku (której nie miałam i nigdzie nie mogłam kupić) dodałam odrobine niebieskiego barwnika w proszku i powiem szczerze że wyglądało to pięknie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tureckie ciasteczkaTureckie ciasteczka

Ciasta, ciastka, ciasteczka… chyba każdy ma do nich słabość! Kruche, maślane, rozpływające się w ustach, z dodatkiem kakao i czekolady – brzmi pysznie, prawda? Nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie wyglądają! Pora na nowość! Tureckie ciasteczka to coś, czego nie możesz sobie odmówić!

Dla kogo?

Dla wszystkich łakomczuchów! Czy inspirując się przepisami z różnych zakątków świata, kiedykolwiek pomyślałeś o słodkościach? Każda kuchnia posiada swoje unikalne receptury, z którymi warto się zaznajomić – przepis na tureckie ciasteczka jest tego dowodem.

Na jaką okazję?

Tureckie ciasteczka sprawdzą się idealnie w formie deseru czy przekąski do herbaty. Piknik na świeżym powietrzu, a może wycieczka rowerowa? Tureckie ciasteczka będą dobre na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Turcja słynie z produkcji słodyczy. Królową słodkości jest baklawa, czyli deser przygotowywany z kory bałkańskiej, przekładany warstwami pokrojonych orzechów z miodem i cukrem. Kolejnym tureckim specjałem jest znana wszystkim chałwa. Z miłości do słodkości!

Dla urozmaicenia:

Do tureckich ciastek możesz dodać orzechy lub czekoladową posypkę.