Tureckie ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1789 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem miękką Kasię, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i olej.

Tureckie ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Dwie łyżki mąki zostaw na potem. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami, do masy w misce, ciągle mieszając.

Tureckie ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Otrzymane (dość luźne) ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj pozostawioną mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej czekoladę. Zagnieć.

Tureckie ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Z ciasta zrób małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.

Tureckie ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Składaj po sześć kulek (po dwie każdego koloru) i sklej w kulkę. Lekko spłaszcz w dłoniach i okrężnym ruchem nadaj ciasteczkom kształt wiatraczków.

Tureckie ciasteczka - Krok 5

Krok 6

Ciasteczka ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w 160 st.C.

Tureckie ciasteczka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kinga Jóźwik

    Kinga Jóźwik

    Ciasteczka wyszły bardzo dobre i kruche, musiałam dodać tylko odrobine więcej mąki do jednej z podzielonych części ciastą, ponieważ dość mocno lepiło się do rąk, tak poza tym w smaku bardzo dobre. Zamiast czekolady w proszku (której nie miałam i nigdzie nie mogłam kupić) dodałam odrobine niebieskiego barwnika w proszku i powiem szczerze że wyglądało to pięknie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tureckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tureckie ciasteczkaTureckie ciasteczka

Ciasta, ciastka, ciasteczka… chyba każdy ma do nich słabość! Kruche, maślane, rozpływające się w ustach, z dodatkiem kakao i czekolady – brzmi pysznie, prawda? Nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie wyglądają! Pora na nowość! Tureckie ciasteczka to coś, czego nie możesz sobie odmówić!

Dla kogo?

Dla wszystkich łakomczuchów! Czy inspirując się przepisami z różnych zakątków świata, kiedykolwiek pomyślałeś o słodkościach? Każda kuchnia posiada swoje unikalne receptury, z którymi warto się zaznajomić – przepis na tureckie ciasteczka jest tego dowodem.

Na jaką okazję?

Tureckie ciasteczka sprawdzą się idealnie w formie deseru czy przekąski do herbaty. Piknik na świeżym powietrzu, a może wycieczka rowerowa? Tureckie ciasteczka będą dobre na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Turcja słynie z produkcji słodyczy. Królową słodkości jest baklawa, czyli deser przygotowywany z kory bałkańskiej, przekładany warstwami pokrojonych orzechów z miodem i cukrem. Kolejnym tureckim specjałem jest znana wszystkim chałwa. Z miłości do słodkości!

Dla urozmaicenia:

Do tureckich ciastek możesz dodać orzechy lub czekoladową posypkę.