Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

2 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

100 mililitrów

5 sztuk

3 łyżki

lukier:

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę po uprzednim dokładnym umyciu wycieramy, ścieramy z niej, na tarce o drobnych oczkach skórkę, a później wyciskamy sok. Sok mieszamy ze skórką z cytryny.

Krok 2

Miękką KASIĘ ucieramy, dodając do niej żółtka jaj i cukier waniliowy. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej masy (cukier nie powinien być wyczuwalny).

Krok 3

Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, gdy składniki połączą się dodajemy olej. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i dokładnie ucieramy.

Krok 4

Następnie dodajemy wiórki kokosowe i ucieramy. W międzyczasie białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy dodajemy po łyżce ubitej piany z białek delikatnie ją mieszając.

Krok 5

Masę przekładamy do keksówki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 45 minut.

Krok 6

Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ucierane ciasto cytrynowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek jogurtowy
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej