
Składniki
2 łyżki
10 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
0.5 kilograma
3 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby ugotuj, odcedź, wywar zachowaj. Wystudź i drobno pokrój.
Krok 2
Na wywarze z grzybów ugotuj kaszę na sypko. Wsyp grzyby i wymieszaj.
Krok 3
Masło roztop i wymieszaj z farszem, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Z mąki, jajka, oleju i niewielkiej ilości wody wyrób ciasto.
Krok 5
Rozwałkuj cienko, wykrój literatką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep uszka.
Krok 6
Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy uszka wypłyną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej