
Składniki
2 łyżki
10 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
0.5 kilograma
3 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby ugotuj, odcedź, wywar zachowaj. Wystudź i drobno pokrój.
Krok 2
Na wywarze z grzybów ugotuj kaszę na sypko. Wsyp grzyby i wymieszaj.
Krok 3
Masło roztop i wymieszaj z farszem, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Z mąki, jajka, oleju i niewielkiej ilości wody wyrób ciasto.
Krok 5
Rozwałkuj cienko, wykrój literatką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep uszka.
Krok 6
Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy uszka wypłyną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej