Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść na talerzu dużą kulkę lodów śmietankowych i mniejszą truskawkowych. Włóż je do zamrażalnika na 15 minut.

Krok 2

Zrób z rurki szyję pawia. Zaostrz oba jej końce i wbij ją pod kątem w śmietankową gałkę lodów. Z drugiej strony nabij kulkę lodów truskawkowych jako główkę.

Krok 3

Zrób nos pawia z odciętej nożem węższej części rożka. Dodaj mały trójkąt z wafli z czekoladą na czubku głowy oraz oczy z drażetek.

Krok 4

Z okrągłych wafli wytnij trzy większe trójkąty i wbij je w dużą kulkę lodów śmietankowych, tworząc ogon. Udekoruj talerz kolorowymi drażetkami.

1

Opinie o przepisie

  • Beniu Beniu

    Beniu Beniu , 13.08.2016

    i bez takich bajerów je kochają, i to chyba wszystkie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"

Desery lodowe mogą być niezwykle kreatywną przekąską, co doskonale udowadnia poniższy przepis. Koniecznie się nim zainspiruj, jeśli myślisz o słodkim podwieczorku. Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami „paw” przygotujesz w krótkim czasie z zaledwie kilku podstawowych produktów. Na początek mocno zmróź lodowe gałki. Dzięki takiemu zabiegowi na dłużej zachowają spójną konsystencję. Z okrągłych wafli przełożonych czekoladą wytnij trójkąty, które świetnie będą imitowały rozłożysty pawi ogon. Aby był wielokolorowy – tak jak u prawdziwego zwierzęcia – ozdób je wcześniej barwnymi polewami. Domowy lukier łatwo przygotujesz w wielu odcieniach. Wystarczy, że wymieszasz go z niewielką ilością barwników spożywczych. Czekoladowe drażetki umieść w miejscu oczu. Możesz je dodatkowo rozsypać po talerzu z deserem – będą wtedy przypominały kamienie. Lody serwuj z ciepłym sosem malinowym lub bitą śmietaną. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie efektownego i smacznego deseru lodowego może być prostsze niż kiedykolwiek. Zainspiruj się nim.