Wafle z galaretką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

7 łyżek

5 łyżek

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanę i cukier. Całość zagotuj.

Wafle z galaretką - Krok 1

Krok 2

Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę, wymieszaj energicznie.

Wafle z galaretką - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do miski i podgrzej w kąpieli wodnej.

Wafle z galaretką - Krok 3

Krok 4

Pierwszego wafla posmaruj galaretką, następnie przykryj kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową.

Wafle z galaretką - Krok 4

Krok 5

Powtórz kilka warstw na przemian. Odstaw w chłodne miejsce.

Wafle z galaretką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 28.07.2020

    Bardzo dobre wafle, nie namokly zbyt mocno, dzięki czemu są chrupiące

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wafle z galaretkąWafle z galaretką

Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze kilkanaście lat temu zajmował kluczową pozycję wśród najpopularniejszych domowych słodkości. Dziś coraz częściej wracamy do sprawdzonych przepisów, minimalnie je jednak modyfikując. Jeśli szukacie przepisu na prostą i szybką słodką przekąskę – przygotujcie wafle z galaretką i kwaśną śmietaną. Wystarczą podstawowe składniki, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym i kilkanaście minut wolnego czasu.

Dla kogo?

Wafle z galaretką to pomysł dla każdego, kto ma ochotę na szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Wafle idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Sprawdzą się także jako oryginalny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych deserów z wafli jest Pischinger, czyli torcik czekoladowo – orzechowy. Do dziś jest przygotowywany według tradycyjnej receptury, na którą składa się gorzka czekolada, cukier, masło, śmietanka oraz mielone orzechy włoskie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie chrupiące wafle z galaretką – deser zjedzcie tuż po jego schłodzeniu. Im dłużej będzie przechowywany, tym wilgotniejsze i bardziej miękkie będą andruty.