Wafle z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wafle z galaretką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
619 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

7 łyżek

5 łyżek

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanę i cukier. Całość zagotuj.

Wafle z galaretką - Krok 1

Krok 2

Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę, wymieszaj energicznie.

Wafle z galaretką - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do miski i podgrzej w kąpieli wodnej.

Wafle z galaretką - Krok 3

Krok 4

Pierwszego wafla posmaruj galaretką, następnie przykryj kolejnym waflem i posmaruj masą kajmakową.

Wafle z galaretką - Krok 4

Krok 5

Powtórz kilka warstw na przemian. Odstaw w chłodne miejsce.

Wafle z galaretką - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Lilimiem

    Lilimiem , 11.05.2024

    Jest pyszne tylko nie wyszła mi galaretka, trzeba ją odstawić na jakiś czas czy od razu? Bo gdy od razu ją rozsmarowałam, wafle zrobily się strasznie miękkie, a nigdy przy innych przepisach mi się tak nie robiło. I tak pyszne❤️ Pozdrawiam :).

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 28.07.2020

    Bardzo dobre wafle, nie namokly zbyt mocno, dzięki czemu są chrupiące

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wafle z galaretką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wafle z galaretkąWafle z galaretką

Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze kilkanaście lat temu zajmował kluczową pozycję wśród najpopularniejszych domowych słodkości. Dziś coraz częściej wracamy do sprawdzonych przepisów, minimalnie je jednak modyfikując. Jeśli szukacie przepisu na prostą i szybką słodką przekąskę – przygotujcie wafle z galaretką i kwaśną śmietaną. Wystarczą podstawowe składniki, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym i kilkanaście minut wolnego czasu.

Dla kogo?

Wafle z galaretką to pomysł dla każdego, kto ma ochotę na szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Wafle idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Sprawdzą się także jako oryginalny słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych deserów z wafli jest Pischinger, czyli torcik czekoladowo – orzechowy. Do dziś jest przygotowywany według tradycyjnej receptury, na którą składa się gorzka czekolada, cukier, masło, śmietanka oraz mielone orzechy włoskie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie chrupiące wafle z galaretką – deser zjedzcie tuż po jego schłodzeniu. Im dłużej będzie przechowywany, tym wilgotniejsze i bardziej miękkie będą andruty.