Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

365

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 dekagramów

50 dekagramów

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

5 dekagramów

masa serowa:

0.5 kilograma

30 dekagramów

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

110 mililitrów

3 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić. Dodać mąkę, sodę i cukier, a następnie dokładnie połączyć sypkie składniki. Schłodzoną Kasię posiekać, dodając żółtko. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na dnie okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm. Piec 20 min. w temp. 200 ⁰C.

Krok 2

Twaróg kupiłam „na wagę”, osączyłam dokładnie papierowym ręcznikiem i zmieliłam trzykrotnie. Białka delikatnie ubij z połową cukru i wstaw w chłodne miejsce, a żółtka z drugą połową cukru ubij na gładką i białą masę. Do żółtek dodaj Kasię oraz ziarenka z laski wanilii, dalej ubijając. Porcjami dodawaj twaróg i wlej ekstrakt waniliowy.

Krok 3

Do tak przygotowanej masy wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec piana z białek delikatnie połączona z masą wędruje na upieczony migdałowy spód.

Krok 4

Pieczemy 70 min. w temp. 170⁰C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej