Wegańska sałatka z parówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska sałatka z parówkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

0.5 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na różyczki. Układamy go w naczyniu do gotowania na parze i parujemy ok 6-7 min ( by był miękki ale pozostał jędrny). Uparowanego kalafiora studzimy.

Krok 2

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o duzych oczkach.

Krok 3

Parówki obieramy z folijek i równiez podgrzewamy w parowarze (zajmie nam to ok 4-5 min). Ciepłe parówki sojowe kroimy w plasterki.

Krok 4

Do miski wrzucamy kalafiora, parówki, marchewke i groszek.

Krok 5

Zioła razem z przyprawami mielimy w moździerzu na proszek. Zmielone przyprawy mieszamy z majonezem sojowym. Tak przygotowany majonez mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska sałatka z parówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej