Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
100 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na różyczki. Układamy go w naczyniu do gotowania na parze i parujemy ok 6-7 min ( by był miękki ale pozostał jędrny). Uparowanego kalafiora studzimy.
Krok 2
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o duzych oczkach.
Krok 3
Parówki obieramy z folijek i równiez podgrzewamy w parowarze (zajmie nam to ok 4-5 min). Ciepłe parówki sojowe kroimy w plasterki.
Krok 4
Do miski wrzucamy kalafiora, parówki, marchewke i groszek.
Krok 5
Zioła razem z przyprawami mielimy w moździerzu na proszek. Zmielone przyprawy mieszamy z majonezem sojowym. Tak przygotowany majonez mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej