Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

658 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

125 gramów

masa kajmakowa:

500 mililitrów

1 szklanka

1 łyżeczka

0.33 szklanki

wierzch:

6 sztuk

36 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż: mleko kokosowe i cukier trzcinowy. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 1

Krok 2

W tym czasie daktyle pokrój na kawałki, zalej gorącą wodą i odstaw. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 2

Krok 3

Pestki słonecznika zblenduj na mąkę. Oddzielnie zblenduj odciśnięte na sicie daktyle.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj słonecznik, sezam, daktyle i miękką Kasię. Formę o wymiarach: 18 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masą wyklej dno i boki formy. Całość ugnieć łyżką. Odstaw do lodówki.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 5

Krok 6

Agar wymieszaj z zimną wodą, dodaj do gorącej masy kokosowej i gotuj kilka minut.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 6

Krok 7

Lekko przestudzoną masę "kajmakową" wyłóż na schłodzony spód i udekoruj wisienkami koktajlowymi i migdałami. Przechowuj w lodówce.

Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mazurek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)

Osoby z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi do tej pory musiały rezygnować z wielu ulubionych dań, w tym także deserów. Dziś przychodzimy z odsieczą! Przepisu na wegański mazurek bez pieczenia nie można pozostawić bez wypróbowania.

Dla kogo?

Dla nietolerujących glutenu czy laktozy. Dla tych, którzy dobrowolnie wybrali wegański styl żywienia, i dla wszystkich, którzy się jeszcze nad tym zastanawiają, poszukując alternatyw. Oto jedna z nich!

Na jaką okazję?

Mazurki przeważnie przygotowuje się w okresie wielkanocnym. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby takie ciasto przyrządzić bez specjalnej, świątecznej okazji – dlaczego nie?

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy w bardzo prosty sposób można przygotować samodzielnie. Jego głównym składnikiem są wiórki kokosowe.

Dla urozmaicenia:

Wiśnie i migdały na wierzchu wegańskiego mazurka z pewnością będą wyglądać i smakować wybornie. Równie dobrze sprawdzą się maliny lub jeżyny w połączeniu z orzechami nerkowca lub piniowymi.