Wegańskie spaghetti bolognese
NOWY PRZEPIS
łatwe
100 osób zapisało

Składniki
150 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 szczypty
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz z łupin cebulę z czosnkiem. Umyj i wysusz paprykę oraz pomidorki koktajlowe.
Krok 2
Czerwoną paprykę podziel na części, dokładnie oczyść z nasion, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 3
Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dorzuć czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Wlej pomidory z puszki, wlej 400 ml ciepłej wody, całość dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na koniec dodaj roślinne mięso mielone, kilkakrotnie zamieszaj i gotuj sos ok. 10 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje. Na końcu wsyp do sosu pomidorki koktajlowe i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Gotowy sos zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 5
Odcedzony makaron polej wciąż gorącym sosem. Udekoruj grubo siekaną, świeżą bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Spaghetti bolognese wegańskie podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, w trakcie gotowania sosu dodaj kawałek drobno siekanej papryczki chili. Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać inną wegańską alternatywę sera.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Wegańskie spaghetti bolognese
Gdyby zapytać Polaków, jaką wersję włoskiego makaronu znają najlepiej, bez wątpienia najczęściej pojawiającą się odpowiedzią byłoby właśnie bolognese. To pasta nie tylko prosta w wykonaniu, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Jeśli jednak spowszedniała wam klasyczna wersja z dodatkiem mielonego mięsa, spróbujcie wegańskiego spaghetti bolognese pełnego aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Jest tak pyszne, szybkie i proste w wykonaniu, że może na stałe zagościć w waszym menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika pełnej aromatów kuchni włoskiej, który przepada za smakiem dojrzałych w słońcu pomidorów i świeżych ziół. Wegańskie spaghetti bolognese przypadnie do gustu także osobom poszukującym roślinnej alternatywy dla klasycznych potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad – codzienny i świąteczny! Spaghetti bolognese wegańskie, z roślinnym mięsem mielonym świetnie sprawdzi się także podczas domowych imprez – niezależnie od ich charakteru.
Czy wiesz, że?
Najlepsze spaghetti uzyskacie, gotując go al dente, czyli tak, aby nitki były delikatnie twarde. Średni czas gotowania tego rodzaju makaronu wynosi 10-13 minut i jest zależny przede wszystkim od jego grubości.
Dla urozmaicenia:
Świeże chili jest świetnym dodatkiem do wegetariańskiego sosu bolońskiego, ponieważ całej potrawie dodaje odrobinę pikanterii. Wegańskie spaghetti bolognese można urozmaicić, dodając do sosu na początku smażenia pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paski kolorowej papryki lub plasterki niewielkich pieczarek. Życzymy smacznego!































