Wielkanocny sernik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

3 sztuki

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 litra

2 opakowania

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto (gdy jest bardzo twarde, tzn. trudno je zagnieść, można dodać 2-3 łyżki śmietany).

Krok 2

Dużą blachę wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą (razem ze ściankami).

Krok 3

Ciasto wyłóż na spód blachy i na jej boki.

Krok 4

Składniki masy serowej zmiksuj i na końcu dodaj rodzynki.

Krok 5

Wylej zmiksowaną masę na ciasto ubitą z 3 białek i połowy szklanki cukru.

Krok 6

Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40-50 minut co najmniej (tak, żeby masa serowa się ścięła).

Krok 7

Wyjmujemy z pieca i wykładamy na wszystko pianę

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej