Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta

Autor: Iwona Matrac

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 gram

660 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

50 gramów

1 gram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do takiej masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do tak przygotowanej masy i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C . Formę jaką użyłam to 24x24 cm. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Krok 2

Przygotowujemy masę bananową. 2-3 banany blendujemy dodając pod koniec cukier puder. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ok 5 min. a następnie dodajemy wcześniej przygotowane zblendowane banany i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Taką masę delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy na ok 2 - 3 min. w lodówce.

Krok 3

Ciasto wydrążamy - pozostawiając ok 1 cm od spodu ciasta oraz po bokach. W wydrążone ciasto wkładamy połówki bananów - obranego banana przekrawamy wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładamy masę bananową.

Krok 4

Pozostałe ciasto, które pozostało nam po wydrążeniu delikatnie kruszymy, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Na cieście układamy kwiatuszki - mogą być te z opłatka, z masy cukrowej jak i prawdziwe jadalne kwiatuszki. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej