
Składniki
5 sztuk
0.5 szklanki
0.75 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 gram
660 mililitrów
2 łyżki
3 sztuki
50 gramów
1 gram
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do takiej masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do tak przygotowanej masy i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C . Formę jaką użyłam to 24x24 cm. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.
Krok 2
Przygotowujemy masę bananową. 2-3 banany blendujemy dodając pod koniec cukier puder. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ok 5 min. a następnie dodajemy wcześniej przygotowane zblendowane banany i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Taką masę delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy na ok 2 - 3 min. w lodówce.
Krok 3
Ciasto wydrążamy - pozostawiając ok 1 cm od spodu ciasta oraz po bokach. W wydrążone ciasto wkładamy połówki bananów - obranego banana przekrawamy wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładamy masę bananową.
Krok 4
Pozostałe ciasto, które pozostało nam po wydrążeniu delikatnie kruszymy, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Na cieście układamy kwiatuszki - mogą być te z opłatka, z masy cukrowej jak i prawdziwe jadalne kwiatuszki. Smacznego !!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























