
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
null
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
500 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski. Ziarno sezamowe usmaż na patelni na złotobrązowy kolor.
Krok 2
Czosnek, imbir i chili posiekaj. Rozgnieć z ziarnami sezamu. Dodaj sos sojowy i pastę curry, wymieszaj.
Krok 3
Gotową marynatę nałóż na kawałki mięsa i dobrze wymieszaj, aby było równomiernie pokryte marynatą i wstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 4
Na patelnię posmarowaną olejem roślinnym wyłóż wołowinę i smaż na brązowy kolor, często obracając na drugą stronę.
Krok 5
Zdejmij z patelni i ułóż w stosik na talerzu.
Krok 6
Olej sezamowy podgrzej na małej patelni i smaż na nim orzechy nerkowca na złoty kolor.
Krok 7
Cebulkę pokrój w grube plastry, dodaj do orzechów. Smaż przez minutę i posyp wołowinę.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej