Wołowina z orzechami nerkowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z orzechami nerkowca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

null

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Ziarno sezamowe usmaż na patelni na złotobrązowy kolor.

Krok 2

Czosnek, imbir i chili posiekaj. Rozgnieć z ziarnami sezamu. Dodaj sos sojowy i pastę curry, wymieszaj.

Krok 3

Gotową marynatę nałóż na kawałki mięsa i dobrze wymieszaj, aby było równomiernie pokryte marynatą i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Krok 4

Na patelnię posmarowaną olejem roślinnym wyłóż wołowinę i smaż na brązowy kolor, często obracając na drugą stronę.

Krok 5

Zdejmij z patelni i ułóż w stosik na talerzu.

Krok 6

Olej sezamowy podgrzej na małej patelni i smaż na nim orzechy nerkowca na złoty kolor.

Krok 7

Cebulkę pokrój w grube plastry, dodaj do orzechów. Smaż przez minutę i posyp wołowinę.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z orzechami nerkowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej