
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
null
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
500 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski. Ziarno sezamowe usmaż na patelni na złotobrązowy kolor.
Krok 2
Czosnek, imbir i chili posiekaj. Rozgnieć z ziarnami sezamu. Dodaj sos sojowy i pastę curry, wymieszaj.
Krok 3
Gotową marynatę nałóż na kawałki mięsa i dobrze wymieszaj, aby było równomiernie pokryte marynatą i wstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 4
Na patelnię posmarowaną olejem roślinnym wyłóż wołowinę i smaż na brązowy kolor, często obracając na drugą stronę.
Krok 5
Zdejmij z patelni i ułóż w stosik na talerzu.
Krok 6
Olej sezamowy podgrzej na małej patelni i smaż na nim orzechy nerkowca na złoty kolor.
Krok 7
Cebulkę pokrój w grube plastry, dodaj do orzechów. Smaż przez minutę i posyp wołowinę.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej