
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów czekoladowych zrób dwie małe kulki i włóż je do zamrażalnika na 20 minut.
Krok 2
Połóż największą kulkę, zrobioną z lodów karmelowych, na środku zimnego talerza.
Krok 3
Mocno zmrożone czekoladowe kulki przekrój na połówki. rób z nich nogi żaby, układając je wokół karmelowej kulki – tak jak na zdjęciu.
Krok 4
Z lodów śmietankowych zrób łyżeczką dwie najmniejsze kulki na duże oczy żaby – na każdej ułóż źrenice z czekoladowych drażetek. Lodowy deser dla dzieci udekoruj orzechami w polewie i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czekoladowa żabka z lodami
Jeśli chcesz odmienić serwowaną po obiedzie słodką przekąskę, dobrą propozycją będzie przyrządzenie czekoladowej żabki z lodami. Będzie apetycznie wyglądać i świetnie smakować. Do jej wykonania potrzebujesz lodów karmelowych, czekoladowych i śmietankowych. Czekoladowe kulki włóż do zamrażarki, aby były lepiej zmrożone i dzięki temu dłużej utrzymały swoją formę na talerzu. Dużą gałkę lodów karmelowych połóż na środku zimnego naczynia (wstaw je wcześniej na jakiś czas do lodówki). Z czekoladowych kulek zrób nogi żabki – przekrój każdą z nich na połowę i ułóż po bokach. Lody śmietankowe będą z kolei pełnić rolę oczu. Uformuj je łyżeczką i połóż na każdym z nich czekoladową drażetkę. Ozdób lodowego stworka orzechami w czekoladzie i kolorową posypką w formie gwiazdek. Jako dekoracja sprawdzi się też bita śmietana lub gęsta polewa jabłkowa czy czekoladowa, którą namalujesz dodatkowe wzorki. Dowiedz się, jak dokładnie wykonać ten zabawny deser. Sprawdź podany przepis i podziel się z nami swoją opinią. Do dzieła!