Zając wielkanocny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

40 gramów

0.5 opakowania

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

80 gramów

40 gramów

0.5 łyżeczki

dodatkowo:

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na foremkę o pojemności 1/2 litra - Kasię zmiksuj z cukrem i jajkiem, dodaj cukier waniliowy, mleko lub rum i dalej miksuj.

Krok 2

Dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sól, całość ponownie zmiksuj.

Krok 3

Foremkę wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 4

Ciasto wkładaj porcjami do foremki tak, aby wypełniło uszy.

Krok 5

U podstawy foremki ciasto rozsmaruj tak, aby wyżej było na bokach niż po środku.

Krok 6

Piecz 35 minut w 180 stopniach C.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Mleko można zastąpić np. rumem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zając wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zając wielkanocnyZając wielkanocny

Zając to jeden z najpopularniejszych motywów wielkanocnych, także w cukiernictwie – najczęściej na stoły trafiają figurki z czekolady, warto jednak przygotować go ze słodkiego ciasta. Wystarczy tylko odpowiednia foremka i kilka składników, by zrobić zająca wielkanocnego, smaczną i ładną ozdobę świątecznego koszyka. Na początek zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą gładką masę. Jeśli lubisz, dodaj do niej startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Następnie przełóż ją do foremki. Zrób to starannie, żeby masa wypełniła dokładnie całą powierzchnię i zając po upieczeniu miał odpowiedni kształt. Po wystudzeniu będzie gotowy do jedzenia, dobrym pomysłem będzie też jego udekorowanie. Przygotuj kilka rodzajów lukru, pisaki do dekoracji ciast, drobne cukierki oraz żelki – niech zając wielkanocny będzie kolorowy. Inną opcją jest przygotowanie do niego polewy czekoladowej albo po prostu posypanie go cukrem pudrem. Wtedy na jego szyi zawiąż np. kolorową wstążeczkę, by podkreślić świąteczny charakter wypieku. Pamiętaj o tej inspiracji, przygotowując wielkanocne menu.