Zając wielkanocny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

80 gramów

1 szczypta

40 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

40 gramów

dodatkowo:

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na foremkę o pojemności 1/2 litra - Kasię zmiksuj z cukrem i jajkiem, dodaj cukier waniliowy, mleko lub rum i dalej miksuj.

Krok 2

Dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sól, całość ponownie zmiksuj.

Krok 3

Foremkę wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 4

Ciasto wkładaj porcjami do foremki tak, aby wypełniło uszy.

Krok 5

U podstawy foremki ciasto rozsmaruj tak, aby wyżej było na bokach niż po środku.

Krok 6

Piecz 35 minut w 180 stopniach C.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Mleko można zastąpić np. rumem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zając wielkanocnyZając wielkanocny

Zając to jeden z najpopularniejszych motywów wielkanocnych, także w cukiernictwie – najczęściej na stoły trafiają figurki z czekolady, warto jednak przygotować go ze słodkiego ciasta. Wystarczy tylko odpowiednia foremka i kilka składników, by zrobić zająca wielkanocnego, smaczną i ładną ozdobę świątecznego koszyka. Na początek zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą gładką masę. Jeśli lubisz, dodaj do niej startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Następnie przełóż ją do foremki. Zrób to starannie, żeby masa wypełniła dokładnie całą powierzchnię i zając po upieczeniu miał odpowiedni kształt. Po wystudzeniu będzie gotowy do jedzenia, dobrym pomysłem będzie też jego udekorowanie. Przygotuj kilka rodzajów lukru, pisaki do dekoracji ciast, drobne cukierki oraz żelki – niech zając wielkanocny będzie kolorowy. Inną opcją jest przygotowanie do niego polewy czekoladowej albo po prostu posypanie go cukrem pudrem. Wtedy na jego szyi zawiąż np. kolorową wstążeczkę, by podkreślić świąteczny charakter wypieku. Pamiętaj o tej inspiracji, przygotowując wielkanocne menu.