Ryżowa zapiekanka "Gyros" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka Gyros

Autor: Joanna Jagodzińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

60 dekagramów

40 dekagramów

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet pokroić w kostkę przyprawić gyrosem i usmażyć.

Krok 2

Ryż ugotować i włożyć na spód naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Posmarować majonezem i ketchupem.

Krok 4

Posypać 1/3 sera.

Krok 5

Wyłożyć filet z kurczaka i posypać 1/3 sera.

Krok 6

Ogórka pokroić w plasterki i ułożyć na filecie, następnie paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na ogórkach. Posypać resztą sera.

Krok 7

Piec 30min w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety z grzybów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka GyrosZapiekanka Gyros

Zapiekanka gyros to łatwe w przygotowaniu danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych. Dobrze sprawdzi się także w charakterze posiłku do pracy. Kluczową rolę odgrywa tu przyprawa gyros, która swoim smakiem nawiązuje do niezwykle popularnego dania o tej samej nazwie. Pochodzi ono najprawdopodobniej od tureckiej potrawy doner kebab, która po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku w mieście Bursa. Do jej przygotowywania przeważnie używa się szynki wieprzowej, nieco rzadziej kurczaka, baraniny czy cielęciny. Niezwykle aromatyczna przyprawa gyros bazuje na mieszance: papryki, chili, kolendry, czosnku oraz tymianku. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej potrawie ser, którym posypuje się składniki przed włożeniem do piekarnika. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany twarde i dojrzałe, np. ementaler czy gouda, które łatwo się rozpuszczają.