Składniki
40 dekagramów
60 dekagramów
40 dekagramów
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet pokroić w kostkę przyprawić gyrosem i usmażyć.
Krok 2
Ryż ugotować i włożyć na spód naczynia żaroodpornego.
Krok 3
Posmarować majonezem i ketchupem.
Krok 4
Posypać 1/3 sera.
Krok 5
Wyłożyć filet z kurczaka i posypać 1/3 sera.
Krok 6
Ogórka pokroić w plasterki i ułożyć na filecie, następnie paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na ogórkach. Posypać resztą sera.
Krok 7
Piec 30min w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka Gyros
Zapiekanka gyros to łatwe w przygotowaniu danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych. Dobrze sprawdzi się także w charakterze posiłku do pracy. Kluczową rolę odgrywa tu przyprawa gyros, która swoim smakiem nawiązuje do niezwykle popularnego dania o tej samej nazwie. Pochodzi ono najprawdopodobniej od tureckiej potrawy doner kebab, która po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku w mieście Bursa. Do jej przygotowywania przeważnie używa się szynki wieprzowej, nieco rzadziej kurczaka, baraniny czy cielęciny. Niezwykle aromatyczna przyprawa gyros bazuje na mieszance: papryki, chili, kolendry, czosnku oraz tymianku. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej potrawie ser, którym posypuje się składniki przed włożeniem do piekarnika. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany twarde i dojrzałe, np. ementaler czy gouda, które łatwo się rozpuszczają.