Zapiekanka Gyros

Autor: Joanna Jagodzińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

60 dekagramów

40 dekagramów

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet pokroić w kostkę przyprawić gyrosem i usmażyć.

Krok 2

Ryż ugotować i włożyć na spód naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Posmarować majonezem i ketchupem.

Krok 4

Posypać 1/3 sera.

Krok 5

Wyłożyć filet z kurczaka i posypać 1/3 sera.

Krok 6

Ogórka pokroić w plasterki i ułożyć na filecie, następnie paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na ogórkach. Posypać resztą sera.

Krok 7

Piec 30min w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka GyrosZapiekanka Gyros

Zapiekanka gyros to łatwe w przygotowaniu danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych. Dobrze sprawdzi się także w charakterze posiłku do pracy. Kluczową rolę odgrywa tu przyprawa gyros, która swoim smakiem nawiązuje do niezwykle popularnego dania o tej samej nazwie. Pochodzi ono najprawdopodobniej od tureckiej potrawy doner kebab, która po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku w mieście Bursa. Do jej przygotowywania przeważnie używa się szynki wieprzowej, nieco rzadziej kurczaka, baraniny czy cielęciny. Niezwykle aromatyczna przyprawa gyros bazuje na mieszance: papryki, chili, kolendry, czosnku oraz tymianku. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej potrawie ser, którym posypuje się składniki przed włożeniem do piekarnika. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany twarde i dojrzałe, np. ementaler czy gouda, które łatwo się rozpuszczają.