
Składniki
40 dekagramów
60 dekagramów
40 dekagramów
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet pokroić w kostkę przyprawić gyrosem i usmażyć.
Krok 2
Ryż ugotować i włożyć na spód naczynia żaroodpornego.
Krok 3
Posmarować majonezem i ketchupem.
Krok 4
Posypać 1/3 sera.
Krok 5
Wyłożyć filet z kurczaka i posypać 1/3 sera.
Krok 6
Ogórka pokroić w plasterki i ułożyć na filecie, następnie paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na ogórkach. Posypać resztą sera.
Krok 7
Piec 30min w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do gyrosa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka Gyros
Zapiekanka gyros to łatwe w przygotowaniu danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych. Dobrze sprawdzi się także w charakterze posiłku do pracy. Kluczową rolę odgrywa tu przyprawa gyros, która swoim smakiem nawiązuje do niezwykle popularnego dania o tej samej nazwie. Pochodzi ono najprawdopodobniej od tureckiej potrawy doner kebab, która po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku w mieście Bursa. Do jej przygotowywania przeważnie używa się szynki wieprzowej, nieco rzadziej kurczaka, baraniny czy cielęciny. Niezwykle aromatyczna przyprawa gyros bazuje na mieszance: papryki, chili, kolendry, czosnku oraz tymianku. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej potrawie ser, którym posypuje się składniki przed włożeniem do piekarnika. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany twarde i dojrzałe, np. ementaler czy gouda, które łatwo się rozpuszczają.