Ryżowa zapiekanka "Gyros" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka Gyros

Autor: Joanna Jagodzińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

60 dekagramów

40 dekagramów

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet pokroić w kostkę przyprawić gyrosem i usmażyć.

Krok 2

Ryż ugotować i włożyć na spód naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Posmarować majonezem i ketchupem.

Krok 4

Posypać 1/3 sera.

Krok 5

Wyłożyć filet z kurczaka i posypać 1/3 sera.

Krok 6

Ogórka pokroić w plasterki i ułożyć na filecie, następnie paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na ogórkach. Posypać resztą sera.

Krok 7

Piec 30min w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka GyrosZapiekanka Gyros

Zapiekanka gyros to łatwe w przygotowaniu danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych. Dobrze sprawdzi się także w charakterze posiłku do pracy. Kluczową rolę odgrywa tu przyprawa gyros, która swoim smakiem nawiązuje do niezwykle popularnego dania o tej samej nazwie. Pochodzi ono najprawdopodobniej od tureckiej potrawy doner kebab, która po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku w mieście Bursa. Do jej przygotowywania przeważnie używa się szynki wieprzowej, nieco rzadziej kurczaka, baraniny czy cielęciny. Niezwykle aromatyczna przyprawa gyros bazuje na mieszance: papryki, chili, kolendry, czosnku oraz tymianku. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej potrawie ser, którym posypuje się składniki przed włożeniem do piekarnika. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany twarde i dojrzałe, np. ementaler czy gouda, które łatwo się rozpuszczają.